Subota, 24 Februara, 2024

Svjetski dan borbe protiv TBC-a

Ministarstvo civilnih poslova BiH saopćilo je danas da je zahvaljujući podršci Globalnog fonda za borbu protiv AIDS, tuberkuloze i malarije (koju je Bosna i Hercegovina koristila do 2016. godine), u BiH značajno smanjen broj oboljelih od tuberkuloze.

– Međutim, neophodno je osigurati dodatnu podršku da bi se postigli još bolji rezultati u implementaciji programa kontrole tuberkuloze u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH i Bosna i Hercegovina približila evropskom cilju – Okončati tuberkulozu do 2030. – navodi se u saopćenju.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) povodom obilježavanja Svjetskog dana tuberkuloze apelira na svjetske lidere upravo radi ubrzavanja aktivnosti koje će dovesti do konačnog iskorjenjivanja tuberkuloze.

U izvještaju koji su nedavno objavili Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Regionalna kancelarija SZO za Evropu navedeno je da se za 4,3 posto godišnje smanjuje broj novih slučajeva tuberkuloze u regiji Evropa u posljednjoj dekadi.

– Iako je riječ o najbržem padu broja oboljelih od tuberkuloze u svijetu taj trend nije dovoljan da bi se postigao zacrtani cilj (okončati epidemiju tuberkuloze do 2030. godine), što je ujedno strateški cilj SZO i jedan od Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. – ističe se.

I Evropska komisija (u potpunosti posvećena pružanju podrške državama članicama Evropske unije za postizanja navedenog cilja) apelira na lidere u Evropi i šire da preduzmu multisektorski pristup u vezi s tuberkulozom, kroz mobilisanje neophodnih sredstava za istraživanje, obezbjeđenje pristupa preventivnim i kurativnim mjerama zdravstvene zaštite i rješavanjem socijalnih uslova koji podstiču njeno širenje.

Čak i u uslovima niske incidence tuberkuloze, upozoravaju iz ECDC-a, potrebno je održati budnost zbog mogućeg oživljavanja bolesti, posebno u svjetlu povećenih migracija stanovništva i multirezistentne tuberkuloze. (RTV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti