Ponedjeljak, 24 Juna, 2024

Tokom noći uništen sporni plakat u Zenici

Džambo plakat koji je jučer bio postavljen na reklamnom panou između Gradske arene „Husejin Smajlović“ i Tržnog centra „Džananović“, na kojem je pisalo „Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka“, uništen je već tokom prošle noći.

Plakat takvog sadržaja izazvao je nepodijeljenu osudu i zgražanje na društvenim mrežama, a već rano jutros oglasili su se i iz Foruma građana Zenice (FGZ).

-Sa nevjericom smo se suočili  sa reklamnim bilbordom u našem grada „Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka“. Na sjednici Predsjedništva Foruma građana Zenice energično smo osudili ovaj pamflet koji svojom porukom nastoji narušiti vjekovnu simbiozu multietičnosti u našoj Zenici.

Građani Zenice su oduvijek poštovali vjerske praznike svojih komšija i međusobno su dijelili radost ovih blagdana. Uvažavalo  se  da je nacionalni i vjerski identitet lična stvar- saopćili su iz FGZ-a.

Dodaju kako je indikativno da reklamni bilbordi, na dvije lokacije kod Šoping centra, nemaju naznaku titulara poruke.

-Time se postavlja i otvoreno pitanje na koji se način vrši oglašavanje na blibordima i da li postoji neki akt koji  reguliše ovu vrstu oglašavanja u našem gradu. Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i uklone ove pamflete, da utvrde aktere i pokrenu pitanje njihove odgovornosti – dodaju iz FGZ-a.

Plakat takvog sadržaja posebno je neumjesan i uznemirujući za građane tog grada zbog činjenice da će Grad Zenica i ove godine biti jedan od rijetkih gradova u Bosni i Hercegovini gdje će, uprkos finansijskoj krizi te potrebi da se građani pridržavavaju epidemioloških mjera zbog pandemije koronavirusa, Nova godina biti dočekana na glavnom gradskom trgu – Trgu „Alija Izetbegović“.

Zbog epidemioloških mjera, na tom će mjestu moći prisustvovati najviše 300 posjetilaca, a napomene radi, nekoliko dana i prije katoličkog Božića, na tom su se trgu, na bini u „Studengradu“, svakodnevno počeli održavati muzički koncerti te drugi kulturni sadržaji u organizaciji Gradske uprave Zenica, kojima se najavljuje Božić i Nova godina.

Građani se u “Studengradu” mogu počastiti raznim mesnim delicijama i pićima, a koji se prodaju u drvenim kućicama.

Zanimljivo je i da se misa-ponoćka, kojom se u noći sa 24./25. decembar tradicionalno najavljuje dolazak velikog katoličkog blagdana Božića, u svih pet župa u Zenice, ove godine održala tačno u ponoć.  

federalna.ba/Fena

VIJESTI

Najnovije vijesti