Subota, 25 Maja, 2024

Trump odobrio proglašenje vanrednog stanja u Washingtonu

Odlazeći predsjednik SAD-a Donald Trump odobrio je proglašenje vanrednog stanja u Washingtonu, objavila je Bijela kuća, nakon što su zvaničnici američkih snaga za provođenje zakona upozorili na moguće nerede uoči inauguracije Joea Bidena.Gradonačelnica Washingtona Muriel Bowser poslala je tokom vikenda pismo u kojem traži veće osiguranje inauguracije zbog “haosa, povreda i smrti” na Capitolu 6. januara.

Trump je uvažio njen zahtjev te je odobrio produženje savezna podrška do 24. januara kako bi se moglo odgovoriti na vanredne situacije u Washingtonu.

Na ovaj način Savezna agencija za upravljanje vanrednim situacijama može “identificirati, mobilizirati i osigurati opremu i resurse potrebne za suočavanje sa posljedicama vanrednog stanja”.

Ovo se dešava nakon što su Trumpove pristalice napravile nerede u Capitolu 6. januara. Shodno tome, porasla je zabrinutost za sigurnost na dan inauguracije Joea Bidena usljed izvještaja da se spremaju novi napadi. Naime, FBI je upozorio da bi se u 50 glavnih gradova širom SAD-a mogli održati protesti prije, na dan i nakon inauguracije.

“Fokusirani smo na identifikaciju, istraživanje i ometanje pojedinaca u njihovim namjerama da potiču na nasilje te se bave kriminalnim aktivnostima. Trenutno prikupljamo sve potrebne informacije kako bismo locirali sve potencijalne prijetnje i sve korisne informacije dijelimo sa našim partnerima”, kazali su u FBI.

Biden je, s druge strane, umanjio opasnost koja bi se mogla dogoditi na dan inauguracije.

“Ne bojim se polaganja zakletve vani”, kazao je kratko Biden.

Demokrate traže da se Trump opozove jer je pozvao svoje pristalice da upadnu u Kongres.

Očekuje se da će Zastupnički dom u utorak pozvati potpredsjednika Mikea Pencea i članove Trumpovog ureda da pokrenu proces opoziva pod 25. amandmanom, kojim se dozvoljava uklanjanje predsjednika ukoliko nije sposoban ispuniti svoje dužnosti.

Trump je također ranije kazao da neće prisustvovati Bidenovoj inauguraciji, dok je Pence potvrdio dolazak, piše Fox News.

VIJESTI

Najnovije vijesti