Četvrtak, 23 Maja, 2024

U Banjoj Luci sastanak lidera opozicije zbog Dodikovih izjava i sastanka s Erdoganom

Sastanak lidera opozicijskih političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj bit će održan danas u Banjoj Luci. Oni će se morati odrediti u vezi s političkim dogovorom iz NSRS-a koji je, kako kažu, Milorad Dodik narušio.

Na sastanak u 15 sati koji će biti održan u sjedištu SDS-a dolaze domaćin Mirko Šarović te predsjednici PDP-a i DNS-a Branislav Borenović i Nenad Nešić.

Oni će razmatrati novonastalu situaciju u vezi s političkim dogovorom u Narodnoj skupštini RS-a o nesudjelovanju u radu institucija BiH, a nakon odlaska Milorada Dodika na sastanak Predsjedništva BiH s liderom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom te izjave predsjednika SNSD-a da “Daytonski sporazum ne postoji i da on podržava teritorijalni integritet BiH”.

Šarović je ranije poručio da će na sastanku razgovarati se o aktualnoj političkoj situaciji u entitetu RS, ali i cijeloj BiH.

“Izjava data nakon zajedničkog sastanka s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom, da Daytonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban ‘novi dogovor’ je netočna ali i izrazito opasna”, kazao je Šarović.

Iako je Dodik uoči sastanka s Erdoganom u Sarajevu izjavljivao da je dobio suglasnost svih opozicijskih lidera, kasnije se ispostavilo da prvi čovjek SDS-a Mirko Šarović nije bio za to, dok je Borenović otprilike bio suzdržan. Treći opozicionar Nenad Nešić (DNS) dao je “zeleno svjetlo” Dodiku, ali kaže da je nakon sastanka shvatio kako je Dodik ugrozio položaj entiteta RS, prenosi Klix.ba.

VIJESTI

Najnovije vijesti