Nedjelja, 21 Aprila, 2024

U BiH 290 novozaraženih, šest osoba preminulo

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini zabilježeno je 290 novih slučajeva zaraze novim tipom koronavirusa.

Ujedno, potvrđeno je i šest smrtnih slučajeva, odnosno po tri u entitetima Federacija Bosne i Hercegovine i Republika Srpska.

– U FBiH 194 novozaraženih, tri smrtna ishoda

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.526 uzoraka, od kojih je 194 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

U Federaciji BiH, SARS-CoV-2 je dosad potvrđen kod 14.402 osobe.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječeno je 10.277 pacijenata.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljena su tri nova smrtna ishoda. Preminuo je muškarac iz Širokog Brijega te dvije žene iz Lukavca i Tuzle. 

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 399, od čega je 261 osoba muškog i 138 osoba ženskog spola, pokazuju podaci s presjekom u 12 sati.

– U RS-u 95 novozaraženih i tri smrtna slučaja

Оd pоsljеdnjеg izvјеštаја о еpidеmiоlоškој situаciјi u Rеpublici Srpskој, u pоsljеdnjа 24 čаsа, analizirano je 560 uzoraka, a nоvi kоrоnаvirus (SARS-CoV-2) pоtvrđеn је kоd 95 оsоba u ovom bh. entitetu, dok su u istom periodu prijavljena tri smrtna slučaja.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS rekao je da je epidemiološka situacija i dalje nepovoljna sa stabilizacijom u posljednje dvije, tri sedmice.

“Ne možemo biti zadovoljni brojevima, procentom osoba čiji su nalazi pozitivni u odnosu na broj testiranih. Apelujemo na građane na poštovanje mjera”, kazao je on.

Dodao je da se pripremaju preporuke za početak akademske godine, što će zahtijevati uvođenje novih i revidiranje postojećih mjera.

“Pojedini slučajevi u lokalnim zajednicama pokazuju da svako nepoštovanje mjera može izazvati pogoršanje situacije i da epidemiološka situacija u zajednici ugrozi samu školu”, kazao je Zeljković.

Epidemiolog Jelena Đaković-Dević kazala je da su preminule osobe iz Doboja, Banjaluke i Bratunca.

Infekcija je dosad potvrđena kod 8.132 osobe u Republici Srpskoj, oko 63 odsto osoba se oporavilo, a zabilježeno je 268 smrtnih slučajeva. Hospitalizovana je 191 osoba, a na respiratorima je 18 osoba.

– U Brčko Distriktu jedan novi slučaj zaraze – 

Kada je riječ o podacima za Brčko Distrikt, zabilježen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, muško lice 2004. godište.

 U toku jučerašnjeg dana bio je jedan otpust, pacijent muškog pola, 1958. godište. 

Prema podacima s presjekom u 11 sati u petak 11. septembra, u Brčko Distriktu uzorci su uzeti kod 3.329 osoba, od toga su rezultati dobijeni za 3.303. Navedeni podaci pokazuju kako je zaraza potvrđena kod 300 osoba, dok je negativno bilo 3.003. Čekaju se rezultati 26 testiranja.

Izliječene su 264 osobe, a potvrđeno je 19 smrtnih slučajeva. Aktivno je 17 slučajeva zaraze.

federalna.ba/AA

VIJESTI

Najnovije vijesti