Petak, 14 Juna, 2024

U BiH godišnje umre oko 400 dijaliziranih pacijenata

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH priopćila je kako svake godine na dijalizama u Bosni i Hercegovini umre oko 400 pacijenta od kojih su mnogi mogli biti transplantirani.

“U BiH je oko 3.000 pacijenta na liječenju dijalizom od čega ih je 2.000 u Federaciji BiH i nažalost broj pacijenta koji se liječe dijalizom u stalnom je porastu”, priopćili su iz navedene udruge u povodu Svjetskog dana bubrega koji će se 14. ožujka u našoj zemlji obilježiti u većini gradova.

Tako će Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Srednjobosanske županije na gradskom trgu u Vitezu 14. ožujka organizirati uličnu utrku za završne razrede viteških osnovnih škola kao i za sve građane kojima će pritom podijeliti vodu, voće i promo materijale kao simbol prevencije i zdravog načina života.

Udruga dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH u suradnji s Donorskom mrežom u BiH i Udrugom dijabetičara općine Vareš, Svjetski dan bubrega obilježit će u Varešu 15. ožujka javnom tribinom “Zdravlje bubrega svima svugdje”.

Središnja manifestacija u Federaciji BiH bit će održana na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru kada će biti upriličen simpozij “Transplantacija u BiH – Put prema Eurotransplantu”, u organizaciji Donorske mreže u BiH, Udruge dijaliziranih i transplantiranih FBiH te Medicinskog fakulteta i Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

U Udruzi dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH navode procjenu da 850 milijuna ljudi širom svijeta ima bolesti bubrega zbog različitih uzroka te kako kronične bolesti bubrega uzrokuju najmanje 2,4 milijuna smrtnih slučajeva godišnje i trenutno su šesti najbrže rastući uzrok smrti.

(RTV SLON)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti