Petak, 19 Aprila, 2024

U RS 16 novozaraženih, virus korona potvrđen kod ukupno 89 medicinara


U Institutu za javno zdravstvo i Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske (RS) u protekla 24 sata testirana su ukupno 333 uzoraka, a novi virus korona je utvrđen kod još 16 osoba u tom bh. entitetu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić rekao je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci da je ukupan broj zaraženih u RS sada povećan na 1.217, oporavljenih je 542, a preminulo je 86 osoba.

U protekla 24 sata testirana su 52 zdravstvena radnika, a novi virus potvrđen je kod jednog medicinskog tehničara iz Prijedora. U bolnici u tom gradu sprovedene su sve mjere dezinfekcije.

– Do sada je u RS-u testirano oko 1.500 zdravstvenih radnika, od kojih više od 1.070 u UKC-u Banja Luka. Virus korona potvrđen je kod 28 ljekara i 61 medicinske sestre u RS-u. Oporavljeno je devet doktora i osam medicinskih sestara i tehničara. Oporavljeno je i pet od ukupno 14 inficiranih radnika koji rade u zdravstvenim ustanovima, a nisu medicinske struke – rekao je Šeranić.

Virus korona je potvrđen i kod 40 korisnika i 13 radnika domova za starije osobe u RS.

Urađeno je i testiranje 28 radnika u vrtićima u RS, a kod jedne vaspitačice iz Dervente je potvrđen virus korona i taj objekat je zatvoren zbog dezinfekcije.

– Kada je riječ o novozaraženim od koronavirusa, 10 je žena i šest muškaraca – rekao je Šeranić.

Iz Banje Luke je devet novih evidentiranih osoba s oboljenjem Covid-19, po dvije su iz Gradiške i Gacka, te po jedna iz Prijedora, Dervente i Kotor Varoši.

-Od ukupog broja zaraženih, 11 je bilo u bliskom kontatktu s zaraženim, dok ostali ne mogu da navedu konatakt s pozitivnom osobom – rekao je Šeranić.

Četiri pacijenata su priključena na respiratore u UKC-u Banja Luka.

U RS su do sada izvršena 20.303 laboratorijska testiranja na koronavirus.

RTV Slon

VIJESTI

Najnovije vijesti