Ponedjeljak, 5 Juna, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETU Srbiji podnijet zahtjev za upotrebu Pfizerove vakcine za djecu

U Srbiji podnijet zahtjev za upotrebu Pfizerove vakcine za djecu

Zahtjev za dozvolu vakcine Pfizer-BioNtech za djecu od 12 do 15 godina u Srbiji podnijet je jučer tamošnjoj Agenciji za lijekove i medicinska sredstva.

“Agenciji za lijekove i medicinska sredstva Srbije je 7. 6. 2021. podnijet zahtev za dopunu dozvole za lijek za proizvod Pfizer-BioNtech vakcine protiv COVID-19 bolesti, koji se odnosi na proširenje indikacionog područja primjene ove vakcine i za uzrast 12-15 godina. Zahtjev sa pratećom dokumentacijom koja je definisana zakonom i podzakonskim aktima koji su usaglašeni sa direktivama EU, podnio je nosilac dozvole za lijek kompanija Pfizer, predstavništvo u Srbiji”, potvrdili su iz Agencije za Nedeljnik.

pfizer

Na pitanje kada bi ALIMS mogla da odobri vakcinu Pfizer i BioNTech protiv koronavirusa za djecu od 12 do 15 godina, kažu da kao i u slučaju svih dosada podnijetih zahtjeva za medicinska sredstva, lijekove i vakcine koji se koriste u borbi protiv SARS-CoV-2 virusa, Agencija je i ovom predmetu dala apsolutni prioritet i uzela ga pod hitno razmatranje.

Očekuju da će proces procjene završiti u najskorijem roku, ali ne prije nego što se potvrde svi najviši stručni kriterijumi i prekontroliraju sve naučne činjenice kojim se dokazuje da je ova vakcina sigurna i efikasna i u tom uzrastu.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari