Petak, 24 Maja, 2024

U Srerbeniku održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane

U organizaciji Pčelarskog udruženja „Roj“ u Srebreniku je održan 13. Sajam pčelarstva i zdrave hrane na kojem je svoje proizvode izložilo 50 proizvođača iz cijele Bosne i Hercegovine. Osim meda i pčelinjih proizvoda i oprema, građani Srebrenika po povoljnim cijenama mogli su kupiti ili degustirati i druge zdrave domaće proizvode, a upriličeno je i stručno predavanje za pčelare. Sajam je svečano otvorio gradonačelnik Srebrenika Nihad Omerović.

  • “Ovaj sajam je jedan kvalitetan način da se sistemski afirmira pčelarstvo kao jedna veoma bitna djelatnost, ne samo zbog prozvodnje meda, nego i zbog činjenice  da je značaj pčela u oprašivanju neprocjenjiv za opstanak cijelog čovječanstva. Pčele su nam najbolji primjer kako trebamo biti organizirani i produktivni.

Sve institucije vlasti moraju olakšati rad pčelarima kroz sisteme subvencioniranja i podrške i nadam se da će u narednim godinama ovaj sajam biti sve masovniji i da će pčelarstvo u Srebreniku biti na jednom znatno višem nivou.

Pčelarstvo je veom bitna poljoprivredna grana, ne samo zbog prozvodnje meda, nego i zbog činjenice  da je značaj pčela u oprašivanju svih drugih kultura neprocjenjiv”, istakao je gradonačelnik Omerović.

Svečano otvaranje sajma pčelarstva i zdrave hrane svojim nastupima i koreografijom uljepšali su srebrenički mališani.

Nakon što je posjetio Sajama pčelarstva i zdrave hrane, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK, zajedno sa delegacijom gradske uprave, posjetio je i proizvodne pogone srebreničke firme Corn flips Majevica koja je jedini domaći proizvođač čipsa u BIH i jedan od najznačajnijih otkupljivača krompira na ovom području.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI