Utorak, 27 Februara, 2024

U TK potvrđeno više slučajeva meningitisa, ljekari pozivaju na oprez

Više potvrđenih slučajeva meningitisa kod djece u Tuzlanskom kantonu, zabrinulo je roditelje. Iako ljekari tvrde da razloga za paniku nema, potvrđuju da se virus širi, naročito među djecom vrtićkog i školskog uzrasta.

Ovdje je u pitanju virusni meningtis, kod sve djece je dokazan virusni meningtis, djeca su otprilike od 4 do 10 godina. Djeca su na praćenju, dobijaju simptomatsku terapiju, ponekad dobijaju nešto drugo jer može nekad doći do komplikacija”, kazala je doc.dr. Humera Porobić Jahić, šefica Odjela za CNS infekcije Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Do naglog širenja meningitisa došlo je zbog dugog perioda toplog vremena. S obzirom da su kolektivi najpovoljnije mjesto za raznošenje virusa, ljekari ovime nisu iznenađeni.


“Te epidemije mi imamo često, nekad su veće nekad manje, svakih pet do sedam godina se javljaju. Zadnja je bila prije desetak godina, a sada možemo reći da imamo manju epidemiju, s krajem oktobra nam se javio prvi slučaj”,
 dodala je dr. Porobić Jahić.

U posljednjih 20 dana potvrđeno je šest slučajeva meningitisa. Sva djeca su iz Gračanice. Bili su na bolničkom liječenju, a sada je ostalo jedno dijete hospitalizovano. Simptomi su vrlo lako prepoznatljivi, pa ljekari pozivaju na oprez.

U principu klinička slika se sastoji od visoke temperature, povraćanja i jake glavobolje, neka djeca imaju bolove u stomaku i proliv, a neko ima i respiratorne tegobe”, istakla je doc.dr. Humera Porobić Jahić, šefica Odjela za CNS infekcije Klinike za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Svi slučajevi prijavljeni su Zavodu za javno zdravstvo TK. Kako biste spriječili širenje virusa, ljekari savjetuju često pranje ruku naročito kod djece koja spadaju u rizičnu skupinu i provjetravanje prostorija. Dodaju i da meningitis u malom broju slučajeva može izazvati teže komplikacije, te savjetuju da roditelji ukoliko primjete bilo koji od simptoma prijave to ljekaru.

RTV Slon

VIJESTI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Najnovije vijesti