Petak, 14 Juna, 2024

U Tuzli otvoren treći simpozij hirurga sa međunarodnim učešćem

Treći edukativni, stručni i naučni simpozij hirurga sa međunarodnim učešćem zapoečo je u petak u Tuzli. Učesnicima simpozija i prisutnim gostima tokom ceremonije otvorenja obratili su se načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli prof. dr. Zijah Rifatbegović, direktor UKC-a Tuzla prof.dr. Nešad Hotić, ministar zdravstva TK dr. Bahrudin Hadžiefendić, premijer TK Jakub Suljkanović, a Simpozijum je otvorenim proglasio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko.

Ovaj kongres ima veoma važan značaj jer je okupio istaknute liječnike hirurge iz brojnih zemalja, a koji će govoriti o veoma aktuelnim temama i uspjesima medicine u oblasti hirurgije. Načelnik Klinike za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Zijah Rifatbegović  rekao je da je cilj Simpozija unaprijediti liječnička znanja „U unapređenju novih znanja želimo steći nova iskustva, nova prijateljstva. Pred nama su veliki izazovi, a kvalitetna stručna saradnja dovodi do dobrih rezultata. Posebno sam sretan što se ovakav Simpozij održava u našoj zemlji, u BiH u Tuzli“, rekao je prof. Rifatbegović.

Premijer Suljkanović se u ime Vlade Tuzlanskog kantona svim učesnicima zahvalio za interes za učešće na simpozijumu, te gostima zaželio dobrodošlicu u Tuzlu i Tuzlanski kanton. U svom pozdravnom obraćanju premijer je istaknuo ulogu Univerzitetskog kliničkog centra u zdravstvenom sistemu u našem kantonu, Bosni i Hercegovini i regionu.

„Osim što je u potpunosti izvršio svoj godišnji plan, naš UKC je treću godinu u nizu ostvario izvanredne rezultate oblasti zdravstvene zaštite i pružanja zdravstvenih usluga, ali i finansijski pozitivan rezultat. Ovakvi finansijski rezultati, koji su prava rijetkost u zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini i regionu, pokazatelj su dobrog upravljanja i domaćinskog odnosa, a sve to stvara dobru bazu i podlogu da dalji razvoj i iskorake kada je u pitanju oblast zdravstvene zaštite. U proteklom periodu Univerzitetski klinički centar je proširio i nastavlja da širi spektar svojih zdravstvenih usluga i time unaprjeđuje naš cjelokupan zdravstveni sistem“, rekao je premijer Suljkanović , te dodao da se u nađem kantonu posebna pažnja posvećuje kadrovskoj opremljenosti i osposobljenosti zdravstvenih ustanova. „U Tuzlanskom kantonu je zabilježen najmanji broj zdravstvenih radnika koji su napustili Bosnu i Hercegovinu, a Univerzitetski klinički centar Tuzla je proglašen najboljom zdravstvenom ustanovom u BiH. Ono što i danas želim podcrtati da je UKC Tuzla bio, a i danas je jedan od brendova ovog kraja i kao takav će i ubuduće imati punu podršku Vlade Tuzlanskog kantona“, zaključio je premijer Suljkanović.

U tom smislu ministar Hadžiefendić je naglasio da su „ove godine kroz finansijske dokumente našeg kantona predviđena sredstva da se uposli novih 75 mladih doktora, a neki od njih svoje buduće usmjerenje naći će sigurno i u oblasti hirurgije“.

Tokom svečanog otvorenja naglašeno je da UKC Tuzla ima jasnu viziju razvoja i to u smislu da postane regionalni lider u oblasti zdravlja.„To unapređenje će biti zasnovano na edukaciji i inovacijama u medicini.  UKC Tuzla želi ulagati u svoj kadar, a mi smo bili u prošloj godini domaćini za više od 30 naučnih skupova na kojima je učestvovalo više od 10.000 zdravstvenih radnika“, naglasio je direktor UKC Tuzla dr. Nešad Hotić.

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti