Četvrtak, 22 Februara, 2024

U Tuzli svečano otvoren “Ljetni univerzitet”

Jučer je svečano otvorena 24. manifestacija Ljetni Univerzitet – LJUT.

Organizatori ovogodišnjeg Ljetnog Univerziteta odlučili su kao centralnu temu eksponirati različitost kao snagu po kojoj je Tuzla, kanton i sam Univerzitet nadaleko poznat. Cilj je kažu pokazati kako akademska zajednica nije zatvorena, prati savremene trendove u oblasti visokog obrazovanja. Ova zajednica je zapravo ključni motor i promotor društvenih odnosa, poručuju sa tuzlanskog Univerziteta.

”Želimo da pokažemo da je to naša snaga, upravo ta različitost po kome je poznat ne samo Univerzitet u Tuzli nego i Tuzla, naš kanton i da je snaga u različitostima a ne samo sličnostima” kazala je Nermina Hadžigrahić, rektorica Univerziteta u Tuzli.

Članica Organizacionog odbora 24. LJUT-a Dženeta Omerdić kaže da kroz ovu manifestaciju žele poručiti široj društvenoj zajednici, studentima i kolegama – nastavnom osoblju da je akademska zajednica taj integrativni faktor i da kroz svoje djelovanje usmjeravaju te različitosti.

Ljetni Univerzitet je manifestacija koja ima dugu tradiciju. Prvpi put održana je sada već daleke 1996. godine, po završetku ratnih dešavanja u našoj zemlji. Od tada do danas na manifestaciji su učestvovali brojni stručnjaci iz različitih oblasti sa hiljadama studenata. Ove godine, organizatori su osmislili bogat program Ljetnog Univerziteta.

”Baš je simbolično što se održava u ovom nekako ljetnom periodu kada su naše uobičajne fakultetske obaveze gotove i upravo tada na pravi način možemo da primijenimo ta stečana znanja u toku redovne akademske godine”, navodi Selma Kunjić, studentica Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja prisutni su bili u prilici slušati priču o prošlosti u okviru tribine ”Povelja Kulina bana 1189-2019”. Na ovaj način, pokazno je da je uvijek u našem društvu bilo bitno pitanje identiteta, jer su bosanskohercegovačko društvo i državu općenito osporavani u prošlim vremenima. Kako je naveo ovom prilikom jedan od predavača na tribini, bh. društvu treba oslonac koji može tražiti u korijenima državnosti.

”Sigurno je Povelja Kulina bana jedan od elemenata te poluge i tog našeg oslonca, pa isto tako čitava vladavima Kulina bana, kao mnogi dokumenti osim Povelje koja je danas povod za ovu temu. Onda ide vladavina Stjepana I Kotromanića, Tvrtka I Kotromanića, naše potenciranje na korijenima, na temelju”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Važno je također govoriti o pismu i bosanskom jeziku koji također ima osporavanja, kaže Imamović. Pored ove tribine, tokom narednih pet dana u okviru Ljetnog Univerziteta bit će organizovana predavanja, radionice, okrugli sto, edukacije, ali i sportska dešavanja.

M.O.

VIJESTI

Najnovije vijesti