Četvrtak, 22 Februara, 2024

Udruženje „Srce za djecu“: Roditelji djece oboljele od raka dobili stan na korištenje

Poruka „Kada su roditelji blizu, manje boli“ danas je u Tuzli dobila i praktično značenje. Otvorenjem prvog stana za roditelje djece oboljele od raka, nastavljen je niz uspješno implementiranih aktivnosti kojima Udruženje „Srce za djecu“ na federalnom nivou skreće pažnju i javnosti i vlasti na probleme s kojima se prvo djeca teško oboljela, a s njima i roditelji svakodnevno susreću. Stoga je danas u Tuzli svečano predan na korištenje stan za roditelje koji nisu iz Tuzle, a čija se djeca liječe u tuzlanskom Kliničkom centru.

„Nastojimo da olakšamo djeci i roditeljima, da pružimo podršku, da budemo tu uz naše ljekare, jer znamo da je proces liječenja težak i iscrpljujući. Potreban je multidisciplinarni pristup. Svi su važni, važni su i ljekari i roditelji i Udruženje, svi smo važni da bismo na kraju imali jedno izliječeno dijete.“ – kazao je Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“

Roditelji, ali i djeca tokom pauze u liječenju, sasvim besplatno će moći boraviti u ovom stanu, u kojem imaju sve osnovne uslove za život. Značaj ovog, tzv. „roditeljskog stana“, prepoznali su i ljekari UKC-a Tuzla.

„U znatnoj mjeri će olakšati boravak prije svega roditelja i djece u našoj Klinici, a prevashodno se odnosi na djecu koja su oboljela od malignih bolesti, čije je liječenje dugotrajno, znači po nekoliko mjeseci.“ – istakao je Edin Husarić, načelnik Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

Da ovaj stan zaista predstavlja veliki značaj za roditelje, svjedoči i majka koja je sa svojom kćerkom, oboljelom od raka, nekoliko mjeseci provela u Sarajevu na liječenju.

 

„To je nemjerljivo. Možda ja riječima i ne mogu iskazati. Mi smo se liječili u Sarajevu i boravili smo u Roditeljskoj kući, međutim u periodima između hemoterapija i tih ciklusa koji stvarno dugo traju, bili smo hospitalizirani u UKC-u Tuzla. Vrlo je teško vladati djetetom u malom prostoru bez te neke psihološke podrške, da izađete negdje sa djetetom, da se ono malo „izluftira“, tako da svakako, ovo je jedna velika stvar za roditelje.“ – kazala je Atifa Buldić Bešić, članica Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“.

Ovaj stan, predstavlja samo početak aktivnosti kojima će Udruženje „Srce za djecu“ nastaviti pomagati djeci i njihovim roditeljima. Ono što slijedi je pravljenje Roditeljske kuće koja će se nalaziti u dvorištu Klinike za dječije bolesti UKC-a Tuzla. Bit će to dodatni iskorak u što kvalitetnijoj podršci malim borcima i njihovim porodicama. Roditeljska kuća trebala bi ponuditi dodatni komfor i još bolje uslove, kako bi izuzetno zahtjevni proces liječenj bio unekoliko lakši jer „Kada su roditelji blizu, manje boli“. (RtV SLON)

VIJESTI

Najnovije vijesti