Subota, 24 Februara, 2024

UKC Tuzla obilježio Dan babica: “One su srce i nauka rađanja!”

Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla obilježila je Međunarodni dan babica. Ovaj dan predstavlja podršku svim babicama svijeta da slave svoju profesiju.

Babice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla tim povodom su organizovale radni sastanak na kojem je prezentovan rad na temu “Profesija babice”.

Tokom prezentacije rada, prisutni su imali priliku čuti da je prva škola za babice u Tuzli osnovana 1947 godine. Nakon tri obučene generacije ova škola prestaje sa radom, da bi 1955 god. ponovo bila otvorena. Vremenom su se babice usavršavale i 1965 godine u Tuzli se otvara četverogodišnja škola akušerskog smijera. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla kroz ruke babica u jednom danu prođe oko 10 porođaja, mjesečno oko 300, odnosno godišnje oko 4000. Na ovoj klinici velika pažnja se posvećuje humanizaciji porođaja, tako da se od 2016. godine izvode i porođaji na porođajnoj ljuljašci, a kompletno porodilište je preuređeno, te klinika raspolaže većim brojem porođajnih sala. Također, vrši se promocija prirodnog porođaja, kao i psihofizičke pripreme trudnice. Klinika je akreditovana kao “Bolnica prijatelj beba” i uvedene su nove procedure rada.

Prema podacima WHO, svakog minuta širom svijeta 380 žena začne, 190 žena suočeno je sa neplaniranom i neželjenom trudnoćom, 110 žena doživi iskustvo komplikacija u trudnoći, 40 žena uradi rizičan abortus, jedna žena umre, a za babice se kaže da su one srce i nauka rađanja.

VIJESTI

Najnovije vijesti