Srijeda, 21 Februara, 2024

UO Udruženja BH novinari osudio napad na banjalučkog novinara


Upravni odbor Udruzenja/udruge BH novinari najoštrije osudjuje brutalni napad i premlaćivanje Vladimira Kovačevića, novinara i dopisnika BN televizije iz Banja Luke,  kojeg su u nedjelju uvečer sačekale dvije maskirane osobe ispred zgrade u kojoj živi,  nasrnule na njega palicama i nanijele mu teške tjelesne povrede. Zaprepašteni smo  načinom na koji je napad izveden, cijenimo ga organiziranim i dobro isplaniranim činom ciljano usmjerenim na ugrožavanje života novinara Kovačevića i zaustavljanje njegovog profesionalnog rada za BN televiziju.

 

Posebno zabrinjava činjenica da je novinar Kovačević napadnut neposredno nakon što je poslao svoje izvještaje sa građanskih protesta na Trgu Krajine u Banja Luci, gdje se svakodnevno okuplja grupa “Pravda za Davida”, te nakon niza verbalnih napada i političkih prtisaka na novinare BNTV-a od strane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i drugih zvaničnika vladajuće koalicije u tom entitetu. Ovaj napad je vrhunac produženog i nekažnjenog nasilja nad BNTV-om i drugim medijima u BiH, kojem svjedočimo od početka ove godine i koje hitno mora prestati!

 

Naglašavamo još jednom kako je predsjednik Milorad Dodik svoje javno i političko djelovanje prečesto usmjeravao na novinare i medije, ponižavao ih i vrijeđao na najprimitivnije načine; proglašavao ih neprijateljima, špijunima i stranim plaćenicima, čime ih je pretvarao u “žive mete” i otvarao prostor za direktno nasilje. Te prijetnje i napadi nikada nisu sankcionirani, niti su nadležne policijske i pravosudne institucije RS  poduzele efikasne i zakonom propisane mjere zaštite novinara i njihovog prava na slobodan i dostojanstven rad.

 

Zbog toga Upravni odbor BH novinara  ovaj put rezolutno zahtjeva od MUP-a  Republike  Srpske hitnu i profesionalnu istragu napada na novinara Vladimira Kovačevića. Ukoliko u najkraćem roku, ne dužem od 5 dana, javnost ne bude obaviještena o svim okolnostima  napada, uključujući i imena napadača i onih koji stoje iza njih, smatraćemo direktno odgovornim najviše zvaničnike i institucije Republike Srpske za ovaj kriminalni akt,  a novinare iz cijele BiH pozvati na proteste i bojkot  svih aktivnosti aktuelnih vlasti u RS.

 

Upravni odbor BH novinara

VIJESTI

Najnovije vijesti