Petak, 19 Aprila, 2024

Upozorenje vozačima na maglu i klizav kolovoz

U područjima sa maglom kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Skrećese  pažnja i na odrone kamenja na kolovoz. Vozačima se  savjetuje da voze maksimalno oprezno, da drže odstojanje između vozila i da izbjegavaju rizična preticanja. Posjedovanje zimske opreme je obavezno.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.  

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Sarajevo-Tuzla, Vitez-Travnik, Tuzla-Kalesija, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg  i Šuica-Tomislavgrad.

Zatvorena je dionica autoputa A-1 Zenica jug-Zenica sjever.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. 

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prijelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07.00 do 19.00 sati.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8 – Pelagićevo-Srebrenik (Blaževac), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 07.00 do 17.00 sati, dolazi do polusatnih obustava saobraćaja uz 15- minutno propuštanje vozila.

M-5 – Bihać-Ripač (Pritoka), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Vitez-Travnik, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Bile saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Gromiljak-Blažuj (Han Ploča-Kobiljača), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene kraće obustave.

Rogatica-Ustiprača, u toku su radovi na sanaciji tunela Brčigovo, zbog čega se saobraća usporeno.

M-6.1 – Bosansko Grahovo-Resanovci, zbog sanacionih radova na mostu preko rijeke Korane, saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Posušje-Široki Brijeg, zbog radova u mjestu Vranići, saobraća se jednom trakom-naizmjenično.

M-14.2 – Drvar-Bosansko Grahovo (Resanovci), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično. 

M-15 – Šuica-Tomislavgrad (u naselju Šuica), zbog radova od 07.00 do 17.00 sati vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom.

M-16 – Klašnice-Laktaši , zbog radova na izgradnji kružnog toka u Laktašima saobraćaj je obustavljen. Putnička vozila preusmjeravaju se na obilaznice u neposrednoj blizini, dok se teretna vozila (osim vozila dostave ) preusmjeravaju na autoput.

Livno- Šuica (Stežanj- Trivunova krivina), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene kraće obustave.

M-16.2 – Gračac (Prozor), zbog radova na izgradnji pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Prozor-Jablanica Zbog radova u tunelu Jasen putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se  teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

M-17 – Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Petlja Blatuša kod Zenice, zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša za saobraćaj  je zatvorena traka za ulaz u Zenicu iz pravca Doboja. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.

M-17.4 – Čitluk-Međugorje-Ljubuški (crna tačka Potpolje) zbog sanacionih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-18 – Olovo-Kladanj, zbog radova na mostu preko rijeke Stupčanice u Olovskim Lukama vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Stupari-Živinice, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Živinice-Šićki Brod, u naselju Husino izvode se radovi svakim danom (osim nedjelje), saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila. 

Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

M-19.2 – Kladanj-Vlasenica (u Turalićima, most preko potoka Jezernica) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini-naizmjenično propuštanje vozila.

REGIONALNI PUTEVI

R-425a 

Tromeđa-Zvirovići, zbog radova na asfaltiranju od 07.30 do 18.00 sati, saobrćaj se obustavlja i preusmjerava na alternativne pravce.

Zvirovići-Gornji Trebižat, zbog radova na izgradnji autoputa, na raskrsnici autoputa i regionalnog puta u mjestu Zvirovići saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

R-426 Hutovo-Ravno (Velja Međa-Trnčina), zbog izvođenja radova saobraća se jednom trakom naizmjenično uz moguće povremene obustave.

R-448 Goražde, zbog radova na mostu preko rijeke Drine obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, preusmjerit će se na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7.5 tona usmjeravati ulicama Alije Hodžića i Maršala Tita, a u suprotnom smjeru ulicama Mehe Drljevića-Kulina bana i Alije Hodžića.

R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.

R-466 Kraljeva Sutjeska-Ponijeri (Mehorići), zbog oštećenja mosta preko rijeke Trstionice obustavljen je saobraćaj. Vozila se preusmjeravaju na dionicu Kakanj-Tršće-Ponijeri.

R-469 Živinice-Banovići (Oskova), zbog radova u vremenu od 07.00 do 16.00 sati saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

VIJESTI

Najnovije vijesti