Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIUragan Ida oslabio na kategoriju 1, Biden proglasio katastrofu nakon udara na...

Uragan Ida oslabio na kategoriju 1, Biden proglasio katastrofu nakon udara na Louisianu

Ida se sada nalazi oko 65 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od maksimalno 175 kilometara na sat, a nastavit će se kretati dalje u unutrašnjost prema jugoistočnom dijelu Louisiane.

Uragan Ida, koji je u nedjelju stigao do obale Louisiane kao uragan kategorije 4, oslabio je na kategoriju 1, po Saffir-Simpsonovoj ljestvici, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC).  Ida se sada nalazi oko 30 kilometara jugoistočno od Baton Rougea, uz vjetrove od 155 kilometara na sat, objavila je NHC.

Uragan i dalje nosi razorne vjetrove i poplave u nekim dijelovima jugoistočne Louisiane, priopćio je Nacionalni centar za uragane (NHC). Tijekom sljedećega dana očekuje se brzo slabljenje uragana, no, upozorava NHC, očekuje se da će Ida još nekoliko sati ostati u kategoriji uragana.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je katastrofu u Louisiani te naredio da se područjima pogođenim uraganom Ida pruži savezna pomoć, priopćila je Bijela kuća. “Pomoć može uključivati sredstva za privremeni smještaj i obnovu domova, zajmove s niskim kamatama za pokrivanje gubitka neosigurane imovine te druge programe pomoći kako bi se pojedinci i vlasnici poduzeća oporavili od katastrofe”, stoji u priopćenju.

Cijelo područje New Orleansa u nedjelju nešto nakon 19 sati zbog uragana je ostalo bez električne energije. Kako je priopćila tvrtka Entergy, došlo je do “katastrofalnoga” oštećenja u sustavu opskrbe eletkričnom energijom, a prema podacima s internetske stranice tvrtke, bez struje je ostalo više od 673 tisuće potrošača na području New Orleansa. Šesnaest godina nakon što je uragan Katrina pogodio to područje na jugu SAD-a, uragan Ida stigao je do obale u podne u blizini mjesta Port Fourchon u Louisiani.

IDA 3

Stanovnicima najugroženijih obalnih područja nekoliko dana prije uragana naređeno je da se evakuiraju. Zbog približavanja oluje privremeno je ukinuta i hitna medicinska služba u New Orleansu i drugim mjestima diljem države koju je već pogodio četvrti val pandemije covid-19. Za pacijente hospitalizirane zbog covida, kojih je prema procjenama 2450, evakuacija nije bila moguća. “Ovo je jedna od najjačih oluja koja je pogodila ovo područje”, rekao je na konferenciji za novinare guverner Louisiane John Bel Edwards.

Stotine kilometara novih nasipa izgrađeno je oko New Orleansa nakon poplava uzrokovanih Katrinom, u kojoj je život izgubilo više od 1800 ljudi. Ida je samo za tri dana, otkako se pojavila u Karipskom moru kao tropska oluja, ojačala do uragana kategorije 4, uz vjetrove od 240 kilometara na sat, izvijestio je NHC. Za nekoliko sati uragan je stigao do New Orleansa kao oluja kategorije 3, uz nešto slabije vjetrove, ali uz plimne valove više od predviđenih 1,83 metra na nekim dijelovima obale.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari