Srijeda, 28 Februara, 2024

Utvrđen Prijedlog ugovora o još slobodnijoj trgovini mesom između BiH i Turske

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Republike Turske kojim dvije države jačaju ekonomske i trgovinske veze te unapređuju ukupnu bilateralnu saradnju.

Novi ugovor zamijenit će stari, a značajna novina je uvođenje preferencijalnog tretmana za meso iz BiH, kao ugovorne odredbe. To praktično znači da će izvoz mesa iz grupa koje su do sada po ugovoru prilikom izvoza iz BiH u Tursku podlijegale naplati punih carinskih stopa biti pretočen u ugovorni aranžman. Turska će objaviti odobrene količine unilateralnih godišnjih bescarinskih tarifnih kvota za uvoz  mesa porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a koje će biti efektivne od 1. januara svake godine.

Daljnja liberalizacija u skladu s Općim sporazumom o trgovini uslugama (GATS) u okviru Svjetske trgovinske organizacije omogućit će bh. privrednicima pristup tržištima usluga i javnih nabavki Republike Turske, što će rezultirati povećanjem izvoza usluga i konkurentnosti.

Ugovor će, s druge strane, omogućiti bolji priliv direktnih stranih investicija i time doprinijeti razvoju ekonomije u BiH. U konačnici to će donijeti niže cijene i bolji kvalitet te proširiti mogućnost izbora za potrošače i na taj način utjecati na njihove uštede.

Prijedlog ugovora bit će dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za bh. potpisnika predložen je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

VIJESTI

Najnovije vijesti