Subota, 18 Maja, 2024

Uvoz robe iz BiH i centralne Srbije na Kosovo spao na minimum

Na Kosovo i Metohiju u decembru je uvezena roba iz BiH i centralne Srbije ukupne vrijednosti 290.000 eura, a u istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona eura, rečeno je Srni u kosovskoj carini.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je uvoz robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100 odsto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomještena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na rafovima prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrijednosti 250.509 eura i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrijednosti 41.059 eura.

Prema podacima carinske službe, sa prelaza Jarinje, Bijela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku “zemlje uvozinika”. Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o stoodstotnim carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti