Nedjelja, 14 Jula, 2024

Važne upute za one koji odlaze u poplavljenja područja

srebrenik

Higijensko-epidemiološka služba Doma zdravlja “Dr. Mustafa Šehović” iz Tuzle
uputila je preporuke za osobe koje odlaze u poplavljena područja radi pružanja pomoći u čišćenju.

Za svaku osobu je obavezna kompletna zaštitna oprema koja podrazumijeva gumene čizme, rukavice, maska za nos i usta. Poželjno bi bilo odijelo za jednokratnu upotrebu, navode iz ove ustanove.
Sa sobom lično ponijeti flaširanu vodu, suhu i konzerviranu hranu. Na terenu voditi računa o higijeni ruku, naročito prilikom jela, pušenja cigareta i sl. Držati se podalje od oborenih električnih vodova. Ukoliko dođe do povređivanja, svaku i najmanju povredu treba medicinski tretirati (javiti se u najbližu zdravstvenu ustanovu), te sprovesti antitetanusnu zaštitu.

Nakon dolaska sa poplavljenog područja, ljekari savjetuju bacanje jednokratne opreme, a drugu opremu temeljito oprati i dezinficirati; Potrebno je izvršiti ličnu higijenu (pranje ruku, lica i kompletnog tijela). Vozila koja su korištena za transport robe i ljudi oprati neposredno po povratku, a poželjna bi bila i dezinfekcija vozila. Ukoliko se pojave neki od simptoma bolesti: povišena temperatura, slabost, malaksalost, bolovi u stomaku, povraćanje/ili proliv koji upućuju na moguću zaraznu bolest, javiti se ljekaru.

(Balkaninfo)

VIJESTI

Najnovije vijesti