Utorak, 23 Jula, 2024

Vijeće ministara BiH prekinulo trakavicu, odobreno 4,2 miliona KM za lokalne izbore

Vijeće ministara BiH usvojilo je budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. u okviru čega su i sredstva za predstojeće lokalne izbore u iznosu 4,2 miliona KM.

Ovu informaciju za Klix.ba potvrdila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je ranije naglašavao kako nema problema da se u budžetu planira više od četiri miliona KM za finansiranje lokalnih izbora. Ipak, dugo se špekuliralo da li će to biti obuhvaćeno budžetom ili posebnom odlukom.

Centralna izborna komisija (CIK) odložila je ranije lokalne izbore u Bosni i Hercegovini za 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije bio osiguran.

Izborni zakon Bosne i Hercegovine inače propisuje da se lokalni izbori finansiraju 50 posto iz budžeta BiH, a preostalih 50 posto iz budžeta lokalnih zajednica u BiH.

Inače, otvorene kritike zbog članova CIK-a u čijem sastavu se nalaze i kadrovi ili ljudi bliski SDS-u, PDP-u i DF-u, u proteklom periodu su iznosili predsjednici SNSD-a i HDZ-a, Milorad Dodik i Dragan Čović i to do te mjere da su obojica izjavili aktuelni sastav CIK-a ne priznaju.

Dodik je čak izjavio da je RS spremna da plati održavanje izbora na svojoj teritoriji.

Upravo zbog te činjenice Vijeće ministara je odugovlačilo i sa donošenjem budžeta koji bi obuhvatio finansiranje izbora.

VIJESTI

Najnovije vijesti