Četvrtak, 23 Maja, 2024

Više od 200 protesta širom Francuske zbog ograničenja

Hiljade demonstranata juče su ponovo protestovale u francuskim gradovima zbog uvođenja takozvane zdravstvene kovid propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte i na kulturne i sportske događaje.

Šeste subote zaredom, protivnici oštrih mjera uvedenih zbog koronavirusa negodovali su zbog ograničenja za koje tvrde da predstavljaju udar na osnovne slobode.

Zdravstvenu kovid propusnicu, uvedenu prije dvije sedmice, kritikovali su mnogi, tvrdeći da se njom indirektno uvodi obavezna vakcinacija protiv koronavirusa.

epa09423308 A protester holds a poster reading ‘Free France’ during a demonstration held by right-wing party ‘Les Patriotes’ against the COVID-19 sanitary pass which grants vaccinated individuals greater ease of access to venues, in Paris, France, 21 August 2021. For the fifth consecutive week, thousands of French demonstrators have taken to the streets in several cities across the country to protest against measures to curb the spread of coronavirus. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Širom Francuske juče je održano više od 200 protestnih skupova, od kojih su u Parizu bila četiri, koja su organizovale različite grupe.

Uprkos protestima, ankete pokazuju da većina Francuza podržava uvođenje zdravstvene propusnice bez koje se ne može ući u restorane, kafiće, kina, muzeje.

Propusnicu mogu dobiti osobe koje su potpuno vakcinisane protiv koronavirusa, negativno testirane na virus ili su se nedavno izliječile od infekcije.

Oko 60 posto Francuza je potpuno vakcinisano.

Francuska već mjesec dana prijavljuje više od 22.000 novih infekcija svakog dana.

federalna.ba/Beta-AP

VIJESTI

Najnovije vijesti