Subota, 24 Februara, 2024

Vlada TK izdvaja 593.000 KM za pomoć ugostiteljima i hotelijerima

Vlada Tuzlanskog kantona  jučer je utvrdila način realizacije i tekst javnog poziva za podršku privrednim subjektima u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva. Radi se o privrednim granama koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa i epidemiološkim mjerama koje su propisivali krizni štabovi i vlade.

Za refundaciju poreza i doprinosa na plaću i iz plaće za mjesec januar 2021.godine, a kao pomoć uslijed posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, Vlada TK je osigurala oko 593.000 KM.

Postupak dodjele ovih sredstava vršit će se na osnovu javnog poziva kojeg će Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja objaviti TK objaviti u narednim danima na web stranici resornog  ministarstva i Vlade TK.

Namjena ovih finansijskih sredstava je iskoordinirana sa predstavnicima Udruženja ugostitelja TK, koje je nedavno formirano“, kazao je ministar turizma, trgovine i saobraćaja TK  Hamza Bešić.

Uslovi za ostvarivanja prava na ovaj oblik podrške su da privredni subjekt ili obrtnik ima registrirano sjedište ili poslovnu jedinicu na teritoriji TK, da propisanu djelatnost obavlja kao osnovnu djelatnost, odnosno da je isto glavna djelatnost registrirane poslovne jedinice, te da je izmirio obaveze po osnovu direktnih poreza i doprinosa po svakom zaposleniku, zaključno sa 31. januarom 2021.godine.

Prema riječima ministra Bešića spomenuta sredstva će biti raspoređena do kraja juna tekuće godine, a riječ je o 3300 uposlenika na području TK.

Predviđeno je 10 dana za prijavu na Javni poziv, a nakon preliminarne liste subjekata, koji ispunjavaju uvjete, predviđeno je pet dana za prigovor na spomenutu listu, ističe Bešić.

Visina sredstava pomoći pojedinačnim privrednim subjektima odredit će se u visini sredstava uplaćenih na ime direktnih poreza i doprinosa za zaposlenike.

(akta.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti