Subota, 18 Maja, 2024

Vlasti RS ponovno kane obilježiti neustavni praznik, Schmidt upozorava

Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt posebnim je pismom upozorio čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovno obilježe 9. januar kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji. Vlasti RS planirale su 9. januara organizirati proslavu blagdana kojega je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim a ove godine to kani učiniti uz svečanu akademiju u Banjoj Luci ali i paradu koju bi upriličili u Istočnom Sarajevu.

U pismu koje je, uz ostale, poslao na adrese predsjedavajuce Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika RS Milorada Dodika, Schmidt je istaknuo kako blagdani trebaju povezivati ljude a ne poticati podjele među njima. “Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na europskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH”, napisao je Schmidt podsjećajući kako se odluke Ustavnog suda moraju poštivati.

Taj je sud ranije ocijenio kako je 9. januar neustavan kao blagdan i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u jer označava datum iz 1992. godine kada je protivno tadašnjem ustavnom uređenju jednostrano proglašena “Srpska Republika BiH” što je predstavljalo uvod u rat.

VIJESTI

Najnovije vijesti