Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Tuzla kreće u rješavanje problema javnog prijevoza, moguće i osnivanje gradskog preduzeća

Građani Tuzle imaju jedan od najskupljih javnih prijevoza u Bosni i Hercegovini, a kako bi se to riješilo, kreirana je odluka o uslovima i načinu organiziranja komunalnog linijskog prijevoza putnika, o čemu je razgovarano tokom sjednice Kolegija gradonačelnika.

U Tuzli je gradski prijevoz u privatnom vlastištvu, zbog čega je, čini se, nemoguće reagovati i utjecati na cijenu karata, koje su, nakon posljednje korekcije postale jedne od najskupljih u Bosni i Hercegovini.

Zbog toga je gradska vlast odlučila pokrenuti proceduru rješavanja ovoga problema, a prva odluka o uslovima i načinu organiziranja komunalnog linijskog prijevoza putnika, već je kreirana i razmatrana na sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle. Tom prilikom je navedeno da je odluka krucijalna za rješavanje problematike vezane za sistem javnog linijskog prevoza na području grada.

“Kroz razgovore s našim sugrađanima, došli smo do zaključka i u situaciju da u hitnu proceduru moramo staviti jednu ovakvu odluku. Odluka će biti spremna u formi nacrta i biće upućena na razmatranje na narednoj sjednici Gradskog vijeća. Time ćemo učiniti prvi korak ka uređenju i rješavanju ove problematike”, kazao je vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle Zijad Lugavić.

Nekadašnje preduzeće GIPS, koje je ujedno i najveće za prijevoz putnika u Tuzli, je privatizirano, a proteklih godina zbog kašnjenja autobusa, ukidanja linija, visokih cijena prijevoza, posebno mjesečnih karata, izraženo je nezadovoljstvo građana.

“Nakon što odluka u formi nacrta bude usvojena od Gradskog vijeća Tuzle, uslijedit će provođenje javne rasprave, a zatim i izrada studije opravdanosti, koja će pokazati koji je najekonomičniji i najefikasniji model obavljanja ove komunalne djelatnosti”, navela je Mirela Ujić, šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Grada Tuzle.

Kroz rješenje problema javnog prijevoza u Tuzli navodi se nekoliko prijedloga, među kojima je osnivanje javnog gradskog preduzeća, dodavanja prijevoza putnika u djelatnosti postojećih javnih preduzeća ili odabir prijevoznika koji će po posebnim procedurama obavljati djelatnost.

Konačna odluka o tome mogla bi biti donesena krajem ljeta ove godine, shodno okončanju svih procedura koje su nametnute zakonom.

KLIX.BA

VIJESTI

Najnovije vijesti