Nedjelja, 19 Maja, 2024

Vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić danas izlazi na slobodu

Neformalni vođa vehabija u BiH Bilal Bosnić, kojeg je Sud Bosne i Hercegovine pravomoćno osudio na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti, danas izlazi na slobodu.

Bosnić je uhapsen 2014. godine u svojoj kući u Bužimu, u pritvoru je tokom suđenja za vrbovanje bh. mladića za ratovanje u Siriji i Iraku proveo dvije godine, koje su mu uračunate u kaznu, piše Avaz.  Pravomoćno je osuđen 2016. On je službeno uhapsen 3. septembra 2014., u akciji „Damask“ pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), a na slobodi je proveo svega pet dana, jer ga je Sud po žalbi Tužiteljstva BiH nakon ukidanja pritvora vratio u samicu.

Posljednje dane, tačnije nešto manje od mjesec dana, služi u novom zatvoru u Vojkovićima. On je gotovo šest godina i sedam mjesec odležao u Zenici, u Paviljonu 4. Ranije je Bosnić, a što je nedavno potvrdio i njegov odvjetnik Adil Lozo, imao namjeru, nakon dvije trećine odslužene kazne, tražiti prijevremenu slobodu, ali je izmjenama zakona ta mogućnost otpala. Bosniću je prije dva mjeseca odbijena apelacija koja je poslana Europskom sudu za ljudska prava na pravičnost postupka.

VIJESTI

Najnovije vijesti