Utorak, 25 Juna, 2024

Vodostaj Drine porastao za 183 cm, na nekim mjestima se izlila iz korita

Obilne padavine koje ovih dana pogađaju Bosnu i Hercegovine uzrokovale su porast vodostaja na brojnim rijekama. Jutros je situacija najkritičnija na rijeci Drini, dok je na ostalim rijekama situacija stabilna.

Agencija za vodno područje rijeke Save kontinuirano prati hidrološko stanje u našoj zemlji, a tokom protekle noći bilježi se porast vodostaja na bh. rijekama.

Trend vodostaja u porastu bilježi se na Savi, Vrbasu, Bosni u vodotoku u Kaknju i Visokom, Krivaji, Drini i Uni.

Drina se izlila u nekim mjestima gornjeg toka, u Ustikolini na jednom mjestu te kod izletišta Zupčići kod Goražda.

Također, Drina prijeti i u donjem toku.

“Vodostaj rijeke Drine jutos rano, na mjernoj jedinici Radalj, iznosio je 420 centimetara i u protekla 24 časa porastao je za 183 centimetra”, rekao je Srni Slaviša Birčaković, samostalni stručni saradnik za organizovanje i obuku struktura Civilne zaštite Bijeljina.

On je dodao da je protok Drine na Hidrocentrali “Zvornik” jutros u šest sati iznosio 1.871 metar kubni u sekundi.

“Vodostaj Drine ima dalju tendenciju porasta, te je za danas popodne najavljen protok veći od dvije hiljade i dvesta metara kubnih u sekundi, što može dovesti i do djelimičnog izlivanja ove rijeke u priobalnom području, odnosno vikend-naseljima uz Drinu – u Janji, Amalijama i Popovima”, rekao je Birčaković.

On je poručio da vlasnici objekata neposredno uz Drinu treba da uklone materijalna dobra koja bi mogla biti zaplavljena.

Redovna odbrana od poplava rijeke Drine uvodi se na 450 centimetara, a Save na 970.

Međutim, u vodotocima ostalih rijeka u BiH, pored tendecije porasta u vodostaju, stanje je, prema Agenciji za vodno područje rijeke Save, ocjenjeno kao “normalno” i nema razloga za strahu. Ipak, nadležne civilne službe zaštite preporučuju građanima da budu u pripravnosti s obzirom da se padavine najavljuju i za danas.

VIJESTI

Najnovije vijesti