Ponedjeljak, 15 Aprila, 2024

WHO: Trudnice ne bi trebale da prime “Moderninu” vakcinu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je nova uputstva u vezi sa vakcinom kompanije “Moderna” protiv kovida 19, uključujući savjet trudnicama da ne bi trebale da se vakcinišu ukoliko rizik od zaraze nije veliki.

Strateška savjetodavna grupa stručnjaka za imunizaciju (SAGE) izdala je danas niz preporuka za vakcinu “Moderne”, savjetujući trudnice da ne primaju vakcinu osim ako su zdravstveni radnici ili spadaju u grupu ljudi koji su posebno izloženi zarazi.

“Iako je veći rizik od zaraze zbog trudnoće, trenutno se ne preporučuje upotreba ove vakcine kod trudnica”, ističe se u preporukama.

Direktor SZO za pitanja imunizacije Kejt O'Brajen izjavila je da su neophodna klinička ispitivanja dejstva vakcine kod trudnica.

U izvještaju grupe naglašeno je da vakcina treba da se upotrijebi u dvije doze sa razmakom od 28 dana, uz mogućnost produžavanja tog intervala do 42 dana ukoliko je to potrebno, prenosi “Raša tudej”.

Grupa napominje da je potrebno da se vakcina primi u ustanovama gdje su odmah dostupne terapije u slučaju alergijske reakcije.

Stručnjaci su prije nekoliko sedmica objavili i preporuke u vezi sa vakcinom proizvođača “Fajzer” i “Biontek”.


(Vijesti.ba)

VIJESTI

Najnovije vijesti