Ponedjeljak, 29 Maja, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETWWF Adria: Nužno osigurati stabilno financiranje zaštićenih područja i parkova

WWF Adria: Nužno osigurati stabilno financiranje zaštićenih područja i parkova

Europski dan parkova obilježava se 24. svibnja, a to je prilika, posebno u periodu prilagođavanja funkcioniranja parkova i zaštićenih područja u doba pandemije, da se istakne koliko je neophodno osigurati njihovo stabilno financiranje.

Parkovi u našoj regiji pokazali su sve aspekte ranjivosti i slabosti postojećih sustava i potrebu za razvojem specifičnih znanja i sposobnosti s kojima će zaposleni moći odgovoriti na brojne izazove u svakodnevnim aktivnostima, priopćeno je iz WWF Adria (Svjetski fond za prirodu).

danparkova

Pandemija covida-19 postavila je brojne izazove kojima nisu odoljeli ni parkovi i zaštićena područja.

“Od izostanka prihoda, poteškoća u funkcioniranju i komunikaciji, nedostatka posjetitelja do problema njihovog prevelikog broja u nekim parkovima, pandemija je još jednom pokazala koliko su zaštićena područja ranjiva. Sada se ona moraju prilagoditi novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i posjetiteljima, što je istaknuto i kroz ovogodišnji slogan ‘Parkovi – sljedeća generacija'”, ističu iz WWF-a.

Menadžer projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude”, kojeg provodi WWF Adria, Marko Pećarević kazao je kako ova globalna kriza može poslužiti kao prilika za reformu dosadašnjeg upravljanja zaštićenim područjima.

“To također može biti prilika da se okrenemo kreiranju zelenih, inkluzivnih politika koje će doprinijeti izgradnji pozitivnije budućnosti za zaštićena područja i lokalne zajednice u njima. Prilika za to je i Zelena agenda za zapadni Balkan koja je pored razvoja cirkularne ekonomije, postizanja ugljenične neutralnosti i smanjenja zagađenja, fokusirana i na zaštitu biodiverziteta, što je jedna od ključnih uloga zaštićenih područja. Vlade država bi kroz nacionalne planove i Zelenu agendu trebale omogućiti veću podršku i za zaštićena područja”, ističe Pećarević.

Program menadžerica Parkova Dinarida Jelena Marojević Galić kazala je kako su neka zaštićena područja u prethodnom periodu bila suviše orijentirana na razvoj turizma, što je za posljedicu imalo stalni rast broja posjetitelja, posebno onih koji dolaze u jednodnevne posjete parkovima.

“Ti pritisci su se u konačnici negativno odrazili na zaštitu prirode. S druge strane, zaštićena područja koja ranije nisu bila fokusirana na turizam, bila su iznenada izložena većem obujmu posjeta od strane domaćih turista, te su imala poteškoće u učinkovitoj kontroli posjetitelja, a ujedno nisu imale razvijene mehanizme za ostvariti prihode od posjeta”, istaknula je Marojević Galić.

Mreža europskih zaštićenih područja EUROPARK federacija obilježava Europski dan parkova od 1999. godine, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Europi u Švedskoj, podsjećaju iz WWF-a.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari