Nedjelja, 19 Maja, 2024

Zabilježeno novo poskupljenje naftnih derivata

Iako je u proteklih nekoliko sedmica došlo do pada cijena na bh. benzinskim pumpama, takav trend se nije dugo zadržao, već je u danima iza nas zabilježeno novo poskupljenje naftnih derivata.

Naime, podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju da smo prošle sedmice, u prosjeku, benzin 95 plaćali 2,26 KM, dok je 98 bio deset feninga skuplja, a dizel 2,31 KM po litru.

Prošlonedjeljni cjenovnici znatno su papreniji u odnosu na sedmicu ranije, kada smo benzin 95 plaćali 2,16, 98 je koštao 2,31 KM, a dizel 2,26 KM.

U FBiH je, kako nam je potvrđeno iz Federalnog ministarstva trgovine, dizel jučer koštao 2,33 KM, a za BMB 95 je bilo potrebno izdvojiti 2,31 KM/l.

Kada je riječ o RS, prometnici kažu da precizne podatke nemaju, te da sve zavisi od prodajnog mjesta i niza drugih faktora. Naftni prometnici ističu da je, kada je riječ o narednom periodu, nezahvalno prognozirati trendove u cijenama.

“Kompletne količine goriva uvozimo jer nemamo svoju proizvodnju. Stoga prognoze ne možemo davati pošto cjenovnici kod nas zavise od stanja na svjetskom tržištu, ali i rafinerija u okruženju”, rekli su za Nezavisne novine iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS.

Sa druge strane, u udruženjima za zaštitu potrošača ne mogu se pomiriti s činjenicom da gorivo poskupljuje.

“Bili smo svjedoci svih ovih godina da svako poskuljenje goriva ima domino efekat na sve namirnice”, pojašnjava Zoran Petoš, projektni koordinator u Udruženju građana DON Prijedor.

Prema njegovim riječima, kod nas je, nažalost, formiranje cijena slobodno i na to se ne može uticati.

“Ali, generalno, svako poskupljenje je udar na budžete građana jer se, kao što smo rekli, cijene goriva odraze i na druge proizvode. Najviše tu ispaštaju penzioneri, koji svaku svoju marku rasporede, kao i nezaposleni građani, te oni koji rade, a opterećeni su kreditima”, rekao je Petoš u izjavi za “Nezavisne”.

Razloga za optimizam nemamo jer su agencije juče javile da su cijene nafte i na svjetskom tržištu u porastu, nakon što je iz Organizacije zemalja proizvođača i izvoznika nafte (OPEC) sugerisano da će zadržati mjeru smanjenja proizvodnje, koja je doprinijela da ove godine cijene dostignu više nivoe.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora porasla za 90 centi, ili 1,3 odsto, i sada je 73,11 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena barela svijetle sirove nafte veća za 71 cent, ili za 1,1 posto, i iznosi 63,47 dolara.

CJENOVNIK (po litru u KM)

Gorivo   95 BMB  98 BMB    Dizel
Prošla sedmica 2,262,36  2,31
Pretprošla sedmica     2,16  2,31         2,26

DK

VIJESTI

Najnovije vijesti