Petak, 3 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETZabrinjavajuće: Broj djece zaražene ospicama u prva dva mjeseca 2022. u velikom...

Zabrinjavajuće: Broj djece zaražene ospicama u prva dva mjeseca 2022. u velikom porastu

Broj slučajeva ospica u ogromnom je porastu širom svijeta, prema izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) objavljenom u srijedu u Ženevi. Broj prijavljenih slučajeva ospica u prva dva mjeseca 2022. bio je 79 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine, navodi se u izvještaju

Pojava velikih epidemija

Razlog porasta je taj što se premalo djece vakciniše, dijelom zato što su kampanje vakcinacije prekinute tokom pandemije COVID-19, a dijelom zbog toga što su zemlje bile prisiljene preraspodijeliti novac za druge probleme, saopćeno je iz WHO.

Sukobi i ratovi u Ukrajini, Etiopiji, Somaliji i Afganistanu prisilili su milione ljudi da napuste svoje domove. Djeci je uskraćeno vakcinisanje i često su prisljena živjeti u prenatrpanom smještaju.

Pojava velikih epidemija ove vrlo zarazne bolesti predstavlja opasnost, posebne nakon ukidanja mjera socijalnog distanciranja uvedenih zbog pandemije. Ospice se šire kapljičnim putem pri govoru, kihanju ili kašljanju.

Podložniji drugim bolestima

Infekcija počinje simptomima sličnim gripi, nakon čega slijedi osip na koži, a može dovesti do upale pluća, upale srednjeg uha ili čak mozga. Bolest može biti smrtonosna i može oslabiti imunološki sistem, pa tako zaraženi postaju podložniji drugim bolestima.

U 2020. godini 23 milouna djece nije primilo preporučenu vakcinu, što je više nego bilo koje godine od 2009. godine.

U januaru i februaru 2022. godine prijavljeno je 17.338 slučajeva ospica. U razdoblju od aprila 2021. do aprila 2022. zabilježena je ukupno 21 velika epidemija ospica, većina njih u Africi i istočnom Mediteranu, navodi se u izvještaju.

Avaz

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari