Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Zaštićeni svjedok izjavio da je crni džip presreo Hitnu pomoći u kojoj je bila Alisa Mutap: “Ti imaš amneziju, ničega se ne sjećaš”

Vještak sudske medicine dr. Hamaza Žujo potvrdio je danas u Sudu BiH u nastavku suđenja u predmetu “Dženan Memić”,  da je na osnovu medicinske dokumentacije utrvrdio da je Alisa Mutap 8. februara 2016. godine zadobila lakše povrede.

U medicinskoj dokumentaciji KUM-a utvrđeno je da je Alisa Mutap imala povredu glave na tjemenu, te da se ne sjeća događaja, da je svjesna, orjentisana i komunikativna i da je povraćala. Također je navedena povreda slabine i nagnječina u predjelu glave. CT glave pokazao je da nama povreda koštanog i moždanog sistema ni vratne kičme.

Djelovanje tupim mehaničkim predmetom

Odgovarajući na pitanje tužioca Ćazima Hasanspahića dr. Žujo je objasnio da oznaka GCS15 u medicinskoj dokumentaciji znači normalno stanje koje isključuje potres mozga, a riječ je o kliničkom pregledu. Žujo je na pitanje odbrane pojasnio da je potres mozga funkcionalna povreda i ne bi se vidjela na CT snimku. Kratki potres mozga se generalno smatra lakšom povredom, a da je za teži oblik neophodno liječenje.

Žujo je kazao da je razderotina na glavi mogla nastati djelovanjem tupim mehaničkim predmetom. Pojasnio je da povrede takvim predmetom mogu nastati od nekoga ili prilikom sudara.

Interesantno je bilo svjedočenje zaštićenog svjedoka M1 koji je pričao šta je od drugih soba saznao. Pogodila ga je , kako je rekao,nepravda koja je nanesena porodici Memić te je 2018. godine nakon što je čuo neke stvari krenuo u istragu te svoja saznanja prenio pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Zaštićeni svjedok je ispričao da mu je također zaštićeni svjedik M3 ispričao da je kardiomobil Hitne pomoći koji je 8.febrara 2016. prevozio Alisu Mutap presreo crni džip te da se čovjek koji je izašao iz vozila obratio Alisi Mutap riječima: „Ti imaš amneziju, ničega se ne sjećaš“.

Također je kazao da mu je jedna osoba ispričala da je bivša direktorica Hitne pomoći Sena Softić-Talijanović pocijepala protokol.

Saznaja koje su mu drugi ispričali

Više pitanja za ovog svjedoka imala je odbrana, te je odgovarajući na njihova pitanja N1 potvrdio da je s policajcima razgovarao u njihovom vozilu i da je ušao u vozilo njegov srodnik i kazao da je M1 u psihičkom rastrojstvu i da se prekine razgovor. Svjedok je dodao da im je objasnio da je sposoban da daje izjavu i nastavili su razgovor.

Svjedok N1 je potvrdio da je snimio razgovor sa M3 i da je USB predao policiji. Uradio je to kako je kazao, jer je sumnjao da mu policija neće povjerovati.

Potvrdio je da su ovo sve saznaja koje su mu drugi ispričali. M-1 je rekao da mu je kazano da neće snositi posljedice zbog snimka i da je snimak dobrodošao kako bi rasvijetlili slučaj. Također je potvrdio da ga niko nije nagovarao na to da preda USB, ali mu je rečeno, kako je kazao da ih preda jer će mu u protivnom biti pretersena kuća.

M1 je također kazao da je su mu uposlenici kazali da je kod direktorice Softić – Talijanović u Hitnu jednog dana dok je Dženan Memić još bio živ, došao Muamer Budnjo i da je bio nervozan i u znoju i uveden je na sporedni ulaz.

Suđenje u ovom predmetu je odgođeno do 23. jun, jer se očekuje promjena člana sudskog vijeća. Kao što je poznato sutkinja Džemila Begović ide u penziju, a kako je kazao sudija Branko Perić zamjenit će je jedan od od dvojice sudija koji će biti birani početkom juna, piše Dnevni Avaz.

VIJESTI

Najnovije vijesti