Utorak, 5 Decembra, 2023

Zastupljenost žena u svim nivoima vlasti iznosi 27 posto

Zastupljenost žena u svim nivoima vlasti iznosi 27 posto ili u brojkama, od 511 mandata 136 su dobile žene. Dok je u pojedinim kantonima broj žena u odnosu na izbore iz 2014. godine manji, u većini njih je broj zastupnica dvostruko veći nego prije četiri godine.Dugogodišnji rad međunarodnih, ali i nevladinih organizacija utjecao je na povećanje broja zastupnica u Parlamentu Federacije BiH i kantonima, dok je u Parlamentu BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske broj zastupnica manji ili isti kao i 2014. godine.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine nakon izbora 2014. godine sjedilo je deset zastupnica, dok je nakon ovogodišnjih izbora broj zastupnica upola manji. Tek pet žena odlučivat će o važnim stvarima u Parlamentu BiH, što je 12 posto od 42 mandata. Od pet zastupnica samo je Borjana Krišto (HDZ i koalicije) zastupnica koja je produžila mandat, dok su Alma Čolo (SDA), Nada Mladina (SDP), Edita Đapo (SBB) i Mirjana Marinković-Lepić (NS) nove zastupnice.

Situacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske je nepromijenjena u odnosu na 2014. godinu kada je u skupštini sjedilo 14 žena ili 16 posto od ukupno 98 mandata.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine u odnosu na 2014. godinu, kada je imao 20 žena, sada će imati pet žena više. Sedam zastupnica je ponovo dobilo povjerenje građana, dok je 18 njih prvi put u klupama Parlamenta FBiH.

U kantonima na području Federacije Bosne i Hercegovine situacija je povoljnija nego 2014. godine. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti