Četvrtak, 26 Januara, 2023
NaslovnicaVIJESTIZeleno svjetlo za ukidanje akciza: Gorivo u BiH bi uskoro moglo pojeftiniti...

Zeleno svjetlo za ukidanje akciza: Gorivo u BiH bi uskoro moglo pojeftiniti za još 35 feninga

Predloženim zakonom, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda, predviđena je mogućnost da Vijeće ministara po isteku roka produži primjenu Zakona za još tri mjeseca

Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine utvrdila je danas u Sarajevu da je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u BiH, kojim je na pola godine predviđeno ukidanje akciza na naftne derivate, usaglašen sa Ustavom BiH i pravnim sistemom.

Predloženim zakonom, koji je na dnevnom redu sutrašnje sjednice Doma naroda, predviđena je mogućnost da Vijeće ministara po isteku roka produži primjenu Zakona za još tri mjeseca.

Za su glasali delegati Denis Bećirović, Amir Fazlić i Dušanka Majkić, dok su suzdržane bile Marina Pandeš i Lidija Bradara, obje delegatkinje HDZ-a BiH. Predloženim izmjenama zakona, akcize na naftne derivate bi iznosile 0 KM. Ova mjera bi na snazi bila šest mjeseci.

Da bi ova odluka stupila na snagu potrebno je da ovaj prijedlog usvoji Dom naroda PSBiH. To bi značilo da bi ukidanjem akciza cijene goriva pojeftinile za 0,35 KM.

Podsjetimo, cijene goriva u BiH su već nekoliko dana u padu. Danas je aplikacija Federalnog ministarstva trgovine pokazala da je gorivo palo ispod tri marke. Ti podaci se odnose na pumpe u Vitezu, Novom Travniku i u Fojnici.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari