Utorak, 23 Jula, 2024

10.000 radnika zaposlenih u industriji čelika moglo bi biti na udaru Evropske unije

Zaštitne mjere za tržište čelika i aluminija koje Europska unija od 15. jula kao odgovor na poteze Sjedinjenih Država bit će pogubne za industriju čelika u Bosni i Hercegovini, kojoj su zemlje Unije tradicionalno tržište ukoliko državne vlasti, insistirajući na Sporazumu i stabilizaciji i pridruživanju, ne zaštite ovu proizvodnju.

Iz kompanije Arcelor Mittal Zenica, najvećeg bosanskohercegovačkog izvoznika, upućuju ozbiljna upozorenja vlastima.

“Ovo će nas primorati da odmah poduzmemo određene korake u smanjenju proizvodnje za više od 30% unutar jednog mjeseca, što će dovesti do prvog koraka – slanja radnika na čekanje. Vlada BiH treba poduzeti sve korake kako bi uvjerila EU da treba poštivati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, koji garantira slobodnu trgovinu za industriju čelika u BiH sve dok ona ne šteti poslovnom okruženju u EU”, kazao je Biju Nair, generalni direktor ArcelorMittala Zenica.

Na udaru će se naći ekonomija Bosne i Hercegovine jer nije u pitanju samo poslovanje jedne kompanije – posljedice će osjetiti sektor transporta i energetike, ali i veliki broj malih i srednjih preduzeća, kooperanata proizvođača čelika. Upravo zato i nadležno državno ministarstvo mora biti uključeno u ovu situaciju, iako se radi o direktnom odnosu jedne kompanije i posebnog tijela Evropske unije.

Već sada je izvjesno da će se, ukoliko izostanu adekvatni potezi domaćih vlasti, na udaru naći i oko 10.000 radnika direktno i indirektno zaposlenih u industriji čelika u Bosni i Hercegovini.

U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH usvjesni su mogućih posljedica zaštitnih mjera EU po ekonomiju BiH.

“Alarmirana je naša misija u Briselu koja je uključena u ovaj postupak. Vidjet ćemo kako će ta odluka izgledati i dali će Bosna i Hercegovina preduzimati neke svoje mjere, odnosno kontramjere”, kazao je Mirko šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomksih odnosa BiH.

VIJESTI

Najnovije vijesti