Petak, 19 Aprila, 2024

11.000 turista iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj

Hrvatska nije, kako se očekivalo, potpuno zatvorila svoje granice za državljane Bosne i Hercegovine i Srbije, piše u nedjelju Jutarnji list.

Oni koji uz državljanstvo tih zemalja imaju državljanstvo neke članice EU mogu slobodno kao i do sada ulaziti i boraviti u Hrvatskoj bez ograničenja, bez obzira na to odakle dolaze.

“Iako u BiH i Srbiji broj zaraženih eksponencijalno raste i svakog je dana više od 300 novozaraženih, Hrvatska i dalje dijelu njihovih državljana omogućuje nesmetan ulazak na svoj teritorij. Takav potez pravda se borbom za što bolju turističku sezonu”, piše Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice, u ovom trenutku u Hrvatskoj je oko 5.000 turista iz Srbije i oko 11.000 iz BiH. Riječ je o onima koji su se prijavili putem aplikacije evisitor. Tu nisu evidentirani vikend-turisti koji iz Hercegovine dolaze na jednodnevni boravak na hrvatsku obalu.

U ovom trenutku u Hrvatskoj je oko pola miliona stranih gostiju. Najviše iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske i Slovačke.

Primjerice, trenutno je u Hrvatskoj 92 hiljada slovenskih turista, a broj njemačkih je na 90 posto broja iz prošle sezone. Zbog drastičnog povećanja broja novozaraženih u Hrvatskoj njemački mediji, posebno Bildt, već danima provode kampanju protiv odlaska u Hrvatsku, mađarski premijer Viktor Orbán već je pozvao Mađare da ne ljetuju na Jadranu, nego na Balatonu.

Za sada niti jedna od zemalja iz kojih na Jadran dolazi najviše turista u Hrvatsku nije stavila na svoju crvenu koronalistu i propisala da oni koji dolaze iz Hrvatske prvo moraju u karantin, prenosi Hina. (KLIX)

VIJESTI

Najnovije vijesti