Petak, 29 Marta, 2024

Cvijet Srebrenice u dvorištu OŠ Špionica

Ekološka sekcija JU OŠ „Špionica“ je u saradnji s Agro Musalom u dvorištu škole izradila Cvijet Srebrenice, u znak sjećanja na nevino stradale žrtve genocida koji je u tom gradu počinjen 1995.godine.

-“Postavljanjem Cvijeta Srebrenice željeli smo odati je počast ubijenima, ali također i da generacijama koje će u budućnosti pohađati ovu školu ostavimo podsjetnik na to da prošlost i žrtve zaboraviti ne smijemo, ali i da ujedno moramo znati da suosjećanje i ljubav su jedini put u izgradnji društva po mjeri čovjeka, društva po mjeri svih nas”, istakao je direktor škole Edis Kešetović.

Cvijet Srebrenice, odnosno svijet „Sjećanje“ je simbol koje su žene iz uduženja „Gračaničko keranje“ osmislile i ručno ga izrađuju u znak sjećanja na žrtve genocida. Bijela boja cvijeta simbolizira nevinost, zelena nadu, a jedanaest latica je za 11.juli1995. cvijet Srebrenice je prvi put u javnosti predstavljen 1.7.2011.godine.

Ljudi u našoj domovini i širom svijeta nose Cvijet Srebrenice kao znak sjećanja na nevine žrtve genocida u Srebrenici, ali i kao znak podrške preživjelima i svima onima koji žele dignuti svoj glas protiv ubijanja nevinih, protiv stradanja, zaborava i nepravde.

VIJESTI

SERVISNE INFORMACIJE

SREBRENIK VIJESTI