Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

Aktiviraju se klizišta u Tuzlanskom kantonu nakon poplava, ugroženo nekoliko objekata

Iako se situacija u Tuzlanskom kantonu smiruje nakon velikih poplava, problem sada predstavljaju klizišta koja se aktiviraju. Trenutno ih je najviše na području Srebrenika gdje su ugroženi i stambeni objekti.Prema podacima Civilne zaštite Tuzlanskog kantona, na prostoru ove regije dosad je prijavljeno 16 klizišta koji pored nesmetanog protoka vozila i oštećenja putne infrastrukture ugrožavaju i stambene objekte.

Na području Srebrenika do sada je prijavljeno osam novi klizišta koji ugrožavaju stambene objekte, odnosno kuće, dok je u Tuzli prijavljeno pokretanje terena u mjesnim zajednicama Tetima, Batva i Požarnica.

“U općini Banovići prijavljena su tri klizišta u naseljima Borovac, Grad 2 i Tulovići. Nema ugroženih stambenih objekata. U Gradačcu je aktivirano klizište u Mahmut Mahali i u blizini putne komunikacije Gradačac-Ormanica, koje ugrožava put u naselju Lukavac Gornji”, navode iz Civilne zaštite TK.

Kada je riječ o stanju u rječnim koritima, iz Uprave civilne zaštite TK kažu da je u Živinicama Spreča u stagnaciji.

“Na lokalitetu Dubrave, regionalni put R-469 voda prelazi preko saobraćajnice, saobraćaj je usporen. Na magistralnom putu M-18 u mjestu Maline, Spreča prelazi preko saobraćajnice. Policija kontroliše saobraćaj koji je usporen. Na tom mjestu podignuti su privatni objekti, kojom prilikom su zatrpani odvodni kanali i zbog toga dolazi do izljevanja vode”, kažu iz Civilne zaštite TK.

VIJESTI

Najnovije vijesti