Nedjelja, 21 Jula, 2024

Aktivisti za zaštitu rijeka protestom pozvali na prekid gradnje hidroelektrana

Predstavnici organizacija koje se bore za zaštitu rijeka okupili su se danas ispred Parlamenta FBiH kako bi apelovali da se na sjednici Doma naroda usvoje dopune Zakona o električnoj energiji, kojim je predviđena zabrana dalje gradnje MHE.

Lejla Kusturica, liderica i aktivistica Fondacije Atelje za društvene promjene, rekla je kako se nada da će 58 delegata Doma naroda usvojiti Zakon o električnoj energiji, za koji se aktivisti, mještani i građani bore već 10 godina.

“Ova gradnja koja uništava naše rijeke i uništava naš opstanak. Jako je važno da oba Doma parlamenta usvoje ovaj Zakon u što kraćem roku kako bismo spriječili dalju gradnju MHE. Očekujemo da se danas 58 ljudi neće oglušiti o volju nekoliko stotina aktivista, hiljade mještana, desetine hiljada građana koji šalju pisma i apeluju ljudima koji sjede u ovoj instituciji”, rekla je danas Lejla Kusturica, liderica i aktivistica Fondacije Atelje za društvene promjene

Podsjetila je kako je Predstavnički dom u aprilu ove godine u redovnoj proceduri usvojio ovaj zakon, a danas je ovaj zakon na dnevnom redu po hitnoj proceduri u Domu naroda.

“Zaista se nadamo da nas domovi neće dovesti u neku proceduralnu zavrzlamu i odužiti proces usvajanja zakona. Ovdje je posebno važno vrijeme jer zakon sprječava izdavanje daljnjih koncesija. U Federaciji BiH se u ovom trenutku planira, gradi ili su izdate dozvole za 194 male hidroelektrane. Procjenjujemo da dopune Zakona o električnoj energiji nam mogu pomoći da spriječimo gradnju oko 100 malih hidroelektrana”, zaključno je navela.

VIJESTI

Najnovije vijesti