Srijeda, 22 Marta, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETArnautović o mogućoj smjeni CIK-a: Otvaraju se krupna pitanja izmjene izbornog sistema

Arnautović o mogućoj smjeni CIK-a: Otvaraju se krupna pitanja izmjene izbornog sistema

Lideri političkih stranaka koje čine vlast na državnom nivou u BiH najavili su da će u toku prvog mjeseca nakon formiranja vlasti smijeniti trenutni saziv Centralne izborne komisije BiH.

Svoje viđenje o takvim najavama ponudio je Suad Arnautović, predsjednik CIK-a BiH.
“Zašto se ne govori o novim tehnologijama u izbornom procesu, mi smo cijeli projekat napisali, zašto se ne govori o strategiji za poboljšanje integriteta izbornog procesa, akcioni plan u vezi sa tim, zašto se otvaraju krupna pitanja izmjene izbornog sistema? Zašto o tim stvarima ne pričamo, to su sistemska rješenja, a ne šta uraditi sa sedam pojedinaca”, istakao je.

Za FTV je objašnjeno i kako je potrebno sagledati i utemeljenja za brojne kritike upućene na račun CIK-a, ali da to ne smije biti okidač za politički obračun i ovladavanje državnom institucijom samo zato što se nekome nešto ne dopada ili ne ide onako kako ste zamislili.
Podsjećamo da je ranije Sud BiH odbio prigovore u vezi sa procedurama imenovanja članova CIK-a ističući da je diskrecioni opoziv neprihvatljiv, ali je disciplinski opoziv dozvoljen u skladu sa jasnim zakonskim propisima.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari