Ponedjeljak, 17 Juna, 2024

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je jučer Predstavnički dom Parlamenta Federacije usvojio budžet ovog entiteta. Oni su nezadovoljni povećanjem od četiri miliona KM.

“Amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri miliona KM umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona, je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima. U najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 posto od ukupnog budžeta”, stoji u reakciji.

Kako se navodi, u budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 posto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 posto.

“Nova većina je obećavala da će biti bolje – i možda hoće biti bolje njihovim zastupnicima i budućim ministrima. Sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima bit će sve gore. Ovakav odnos prema poljoprivredi će dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda”, navodi se u saopćenju.

Poljoprivrednici navode da, “kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u”.

Zaključuju da će poljoprivrednici o svojim daljnjim koracima obavijestiti javnost u narednom periodu.

Klix

VIJESTI

BIZNIS vijesti