Ponedjeljak, 20 Maja, 2024

EROL AVDOVIC / Administracija SAD kreće u ofanzivu u korist BiH

Gospodin Gabriel Escobar se u Sarajevu ili bilo gdje drugo u Bosni i Hercegovini neće sastajati sa Miloradom Dodikom.

Napisao je to na svom Facebook profilu politički analitičar i novinar koji decenijama izvještava iz sjedišta UN-a u New Yorku Erol Avdović.

“Njegov će se rušilački pohod i politička galama kojom širi (ratnu) psihozu i unosi nemir među sve građane u BiH – najavljujući, politički, pravni, pa i sigurnosni haos – (vjerovatno) iznova i dodatno sankcionisati.

I bitno je da u tome učestvuje Evropa, koliko i Amerika; hoće li – vidjet ćemo. Sankcionirat će se sigurno i ostali koji bi od ove Dodikove političke galame htijeli dodatno da politički ili drugačije profitiraju”, smatra Avdović.

Ističe da Washington i Brisel imaju dodatnu godinu dana u kojoj – ne samo da će morati rješavati vjerovatno uvećano – robustnije prisustvo EUFOR-a, već i vraćanje kredibiliteta OHR-u.

“Ovo drugo se najbolje može očitovati ukoliko EU i visoki predstavnik, na tragu onoga što je Amerika započela – izvuku svoje sankcije, odnosno bonske ovlasti iz ladice – u Sarajevu i Briselu.

I ako u Washingtonu kako najbolje znaju ovu krizu iskoriste kao šansu i nastave gurati one reforme koje nisu samo kozmetičke, a posebno ne u korist etnonacionalnog koncepta u Bosni i Hercegovini”, navodi Avdović.

Potcrtava da rata u Bosni neće biti, ali da razum mora da radi.

“U protivnom, Washington i Brisel iduće godine u ovo vrijeme će biti još u slabijoj poziciji u odnosu na vojno jaku Rusiju, pa i ekonomski agresivnu Kinu. Zapadni Balkan, i posebno Bosna su vjerodostoijni lakmus test za to”, zaključuje Avdović.

VIJESTI

Najnovije vijesti