Četvrtak, 18 Aprila, 2024

Barbarez,Petev ili neko treci – U četvrtak novi pokušaj izbora selektora fudbalske reprezentacije BiH

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (N/FS BiH) na kojoj će se ponovo odlučivati o izboru selektora ”A” reprezentacije BiH bit će održana u Sarajevu u četvrtak, 21. januara, sa početkom u 14 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak članova ”državne fudbalske vlade” održat će se sa samo jednom tačkom Dnevnom reda, odnosno novim pokušajem izbora selektora nacionalnog tima BiH.

Konkretno, bit će nastavljena 4. januara prekinuta sjednica, na kojoj nije ni glasano za Bugarina Ivayla Peteva (prijedlog Stručne komisije), do tada, uz Sergeja Barbareza, jednog od dva zvanična kandidata za selektora.

Da bi selektor bio izabran prilikom prvog glasanja, prema Statutu N/FS BiH, potrebna je dvotrećinska većina prisutnih članova Izvršnog odbora, naravno ako postoji kvorum za održavanje sastanka.

Ukoliko dođe do ponovljenog glasanja odlučuje se prostom većinom, uz uslov da kandidat barem jedan glas dobije od članova IO-a i iz entiteta RS-a i iz Federacije BiH (s tim da u F BiH ”za” mora biti najmanje jedan predstavnik IO-a delegiran iz ”županijskog” ili ”kantonalnog” saveza).

Izbor selektora BiH propao je u nekoliko navrata. Otvoreno za Bugarina Peteva do sada su bili Vico Zeljković, član IO-a iz Banja Luke i ljudi u IO-u N/FS BiH iz RS-a, dok su za izbor Barbareza aktuelni predsjednik Saveza Elvedin Begić i njegovi istomišljenici u IO-u iz FBiH.

Obzirom da niti jedan od kandidata u proteklom periodu nije uspijevao dobiti podršku postoje dvije opcije razrješenja skoro dvomjesečnog ”zamršenog klupka”. Jedan je dogovor, drugi kompromis, odnosno mogući izbor potencijalno treće osobe.

Možda i najgora stvar bila bi da ni u četvrtak ne bude izabran selektor, obzirom da je do prve utakmice BiH u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ostalo malo više od dva mjeseca, navodi AA.

VIJESTI

Najnovije vijesti