Utorak, 7 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBIH I SVIJETBauer: Interes cijelog svijeta je da Zapadni Balkan bude miran

Bauer: Interes cijelog svijeta je da Zapadni Balkan bude miran

Predsjedavajući Vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bauer, započeo je sinocć posjetu BiH, a danas se sastao i sa komandantom Zajednickog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine Senadom Mašovićem.

Nakon sastanka istakli su važnost dalje saradnje BiH i NATO-a i punopravno članstvo kada za to dođe vrijeme. Mašović je istakao da je saradnja sa NATO-om na visokom nivou i da  BiH pripada ovom savezu

Radili smo zajedno u više aspekata. Posjeta je značajna  jer dolazi nakon summita NATO-a u Madridu gdje je izražena jasna podrška BiH. Svjedoci smo da je sigurnosna situacija narušena agresijom Rusije na Ukrajinu. Bitno je da imamo jasnu percepciju buducnosti BiH ka NATO-u.” kaže Mašović.

Mašović se nada da će svi u BiH shvatiti gdje pripadamo. Pomoc nocem za potrebe Oruzanih snaga.

Vjerujem da će BiH prije ili kasnije pristupiti NATO-u. To je potreba ako želimo mir i ekonomska perspektiva. Ovim se otvara potpuno drugačija mogućnost da građani rade i žive sigurno u BiH“- dodaje Mašović.

Admiral Bauer ističe kako hecglobalna sigurnost ugrožena ruskom agresijom na Ukrajinu gdje se pokušava uništiti snaga zakona upotrebim sile.

“Rat u Ukrajini ima ozbiljne posljedice na svijet, uključujući i Zapadni Balkan. Ta prijetnja po sigurnost ogleda se u terorizmu, hibernetičkom ratovanju, na te prijetnje mislim.”-kaže Bauer.

Bauer kaže kako je na NATO summitu u Madridu dogovoreno da se pojača politička i vojna podrška saveznicima, ali i partnerima.

Interes cijelog svijeta je da Zapadni Balkan bude miran, siguran. Ja vjerujem da će se u novembru naći rješenja za BiH kako će ta podrška teći.“-kaže Bauer

Na pitanje novinara da prokomentariše to što u BiH ne postoji saglasnost za pridruživanje NATO-u, Bauer kaže sa BiH ima akcioni plan koji je na snazi

NATO će nastaviti da pruža podršku reformi koje su usvojene u NiH. Biće paket pomoći oružanim snagama kroz vojnu opremu, ali ne i oružje, što NATO ne radi. To može samo da se desi ako pojedinačne članice imaju bilateralni sporazum sa BiH. Vode se razgovori kako ćemo pomoći BiH. Ta pomoć se ogleda u izgradnji infrastruktura, institucija i sl.” Kaže Bauer

On će se tokom dana sastati i sa predajedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i članom Predsjedništva Željkom Komšićem. Razgovaraće i sa ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem, a održaće i predavanja na Fakultetu pokitičkih nauka u Sarajevu. Bauer će tokom dana biti i u Butmiru, razgovarati sa članovima misije “Altea” u BiH.

N1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari