Nedjelja, 23 Juna, 2024

Bh. građani ni ove godine neće moći pratiti prijenos Eurosonga na BHRT-u

Zbog sankcija koje je Evropska radiodifuzna unija (EBU) uvela BHRT-u BiH treću godinu zaredom neće učestvovati na Eurosongu. Osim toga, bh. građani neće moći pratiti prijenos takmičenja za najbolju pjesmu Evropu na BHRT-u.

“Još uvijek smo pod sankcijama i nažalost ne možemo naručivati nove programe ni koristiti usluge Evropske radiodifuzne unije. Dok se finansijska situacija na BHRT-u ne popravi i dok ne pronađemo nove uvjete i načine finansiranja nećemo moći učestvovati na Eurosongu”, rekla je Lejla A. Babović, šefica delegacije bh. Eurosonga.

Podsjetila je da su pripreme i odlazak na Eurosong te otkup prava za prijenos Eurosonga izuzetno skupi dodajući da je od sredstava prikupljenih od trenutne pretplate to nemoguće finansirati,.

“U najboljem slučaju se na Eurosong možemo vratiti 2020. godine. Stepen naplate pretplate značajno utječe na sveukupno poslovanje BHRT-a i kako stepen naplate varira od mjeseca do mjeseca mi ne možemo stabilno raditi ni planirati. Zbog silnih obaveza koje imamo prema domaćim dobavljačima i prema državi u ovom trenutku nismo u mogućnosti početi otplaćivati dug prema Evropskoj radiodifuznoj uniji”, rekla je Babović.

Zbog finansijskih problema naša država se ni 2013. i 2014. godine nije takmičila za najbolju pjesmu Evrope. Godine 2016. predstavljali su nas Dalal, Deen, Jala i Ana Rucner pjesmom “Ljubav je”, a njihovo učešće bilo je moguće zahvaljujući brojnim sponzorima. 

BiH je prvi put na Eurosongu, kao samostalna država, nastupila 1993. godine, a najbolji rezultat ostvarili smo 2006. godine kada nas je predstavljao Hari Mata Hari pjesmom “Lejla” koju je napisao Željko Joksimović.

Eurosong će ove godine biti održan od 14. do 18. maja u Tel Avivu, a na manifestaciji će nastupiti i Madonna, jedna od najvećih pop muzičarki svih vremena. (KLIX)

MC

VIJESTI

Najnovije vijesti