Srijeda, 8 Februara, 2023
NaslovnicaVIJESTIBiH deportirala ilegalne migranate iz Maroka

BiH deportirala ilegalne migranate iz Maroka

Bosna i Hercegovina je nastavila sa deportacijama migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji. Predstavnici Službe za poslove sa strancima BiH danas su sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo izvršili prisilno udaljenje dva državljanina Maroka.

Ministarstvo sigurnosti BiH, nakon stabiliziranja migrantske situacije u BiH i preuzimanja upravljanja migracijama od strane nadležnih državnih institucija, naglasak je stavilo na povratak migranata koji nezakonito borave u našoj zemlji, počinioce krivičnih djela i osoba koje ne ispunjavaju uslove za međunarodnu zaštitu. Podsjećamo da je ranije započet proces povratka migranata u Pakistan po Sporazumu o readmisiji sa ovom državom.

Očekuje se da u narednom periodu ovo bude kontinuiran proces za što su osigurana finansijska sredstva od partnerskih zemalja i institucija.

Republika Austrija je pružila pomoć u posredovanju za rješenje finansiranja deportacije migranata iz Maroka, a koje su platili međunarodni partneri. Također, u pripremi je i EU-paket predviđen za finansiranje povratka stranih državljana koji ne ispunjavanju uslove za međunarodnu zaštitu.

Također, značajnu podršku BiH pružila je Zajednička platforma za koordinaciju mjera (Joint Coordination Platform – JCP), posebno kroz obuku pripadnika Službe za poslove sa strancima BiH koji provode deportacije ilegalnih migranata do zemlje porjekla.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Popularne vijesti

Komentari