Nedjelja, 21 Aprila, 2024

BiH i Francuska nastavljaju saradnju u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić i ambasadorica Republike Francuske Christine Toudic danas su u Sarajevu potpisali Tehnički sporazum između Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Francuske o saradnji u borbi protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem, municijom i eksplozivima.

Sporazum će omogućiti nastavak saradnje koju su započele specijalizovane službe, unaprijediti razmjenu informacija o ilegalnoj trgovini oružjem i jačanje tehničkih kapaciteta nadležnih organa u Bosni i Hercegovini u oblasti kriminalističke tehnike i forenzike.

Opredjeljenje Bosne i Hercegovine i Francuske je da zajednički rade na suzbijanju ovih krivičnih dijela, posebno zbog uloge koju ilegalna trgovina ima u razvoju međunarodnog terorizma i transnacionalnog organizovanog kriminala.

Ministar Cikotić je ovakav vid saradnje ocijenio obostrano korisnom, navodeći da će svako otkrivanje ilegalnog oružja ili mreže krijumčara, biti zajednički doprinos borbi protiv globalnih prijetnji, ali i povećanja opće sigurnosti građana.  

Ambasadorica Toudicje istakla da potpisivanje ovog novog sporazuma svjedoči o posvećenosti Francuske bilateralnim i regionalnim aktivnostima za sprečavanje i borbu protiv ilegalne trgovine oružjem, municijom i eksplozivima.

“U tom pogledu, Bosna i Hercegovina je važan partner Francuske. On je i dokaz zajedničkog nastojanja Bosne i Hercegovine i Francuske da ojačaju policijsku saradnju, a posebno operativnu, u borbi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala koji ugrožava sigurnost obje države, pa čak i cijele Evrope”, kazala je Toudic.

Predviđeno je uspostavljanje stalne kriminalističko-obavještajne mreže čija glavna misija je prevencija i borba protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem. Poseban fokus će biti na prikupljanju informacija o kriminalnim grupama, identifikovanje počinitelja i pomagača u ilegalnoj trgovini oružjem, provođenje zajedničkih operativnih akcija, oduzimanje oružja, kao i otkrivanje imovine stečene ovim nelegalnim aktivnostima.                                

VIJESTI

Najnovije vijesti