Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

BiH leži na ‘nafti 21. stoljeća’- litijumu

Profesor Kemal Gutić potvrdio je da se u BiH nalaze značajna nalazišta litijuma.Riječ je o mineralu od kojeg se, između ostalog, proizvode baterije za električna vozila, zbog čega je on ključan za razvoj cijele automobilske industrije.Svjetski mediji litijum su odavno prozvali „naftom 21. vijeka“,podsjeća Biznisinfo.Informaciju o nalazištima ovog metala na prostoru BiH i Srbije prije nekoliko dana dao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.On je prošle sedmice rekao da će realizacija projekta „Jadar“ biti bum za razvoj Srbije i Podrinja, s obzirom da tu ima 10% svjetskih nalazišta litijuma.

 Kako smo pisali, on je rekao da bi ovo moglo biti strašan bum koji bi mnogo značio za Podrinje sa obje strane Drine.Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta u Tuzli, kazao je da izjave predsjednika Srbije nisu date napamet i da su u potpunosti tačne.– Radi se o nalazištima ne samo u Podrinju nego u cijeloj BiH. Fridrih Kacer, jedan od najznačajnijih geologa u BiH još u vrijeme Austro-Ugarske rekao je da je BiH izuzetno bogata rudama i mineralima – kazao je Gutić za današnji Dnevni avaz.

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju litij, ima ga i na teroritoriji Domaljevca, Šamca, dijelu srednje Bosne.Dodaje da tuzlanski fakultet još od šezdesetih godina prošlog stoljeća radi geološka kartiranja cijele BiH.– Posjedujemo sve podatke. Znamo da su za litij u Podrinju zainteresirane neke njemačke kompanije. U BiH je već formirana firma uz preporuku kompanije „Thyssen“ iz Njemačke, upravo za ova nalazišta – kaže Gutić.

 (TIP)

VIJESTI

Najnovije vijesti