Nedjelja, 21 Aprila, 2024

BiH zaradila 240 miliona KM na izvozu municije, oružja i eksploziva

U prostorijama Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine održan je sastanak članova Grupacije namjenske proizvodnje s ciljem donošenja zajedničkog plana aktivnosti za period naredne godine.

Na sastanku, kojem je prisustvovao i prigodno se obratio dopredsjednik Komore Ahmet Egrlić, prezentirani su podaci vanjskotrgovinske razmjene proizvoda namjenske industrije u 2019. i 2020. godini. Tokom prezentacije je istaknuto da je prošla godina za namjensku industriju Bosne i Hercegovine bila rekordna.

Izvoz je iznosio preko 240 miliona KM i to se uglavnom odnosi na municiju, a u znatno manjem iznosu na oružje i dijelove, kao i eksploziv. U 2019. godini, najbolji izvozni rezultati su ostvareni na tržištu Saudijske Arabije (34%) i Egipta (28%). Najtraženiji proizvod je, kao i u prethodnim godinama, municija kalibra od 5,56 do 155mm.

Uticaj pandemije na ovu industrijsku granu, za razliku od većine ostalih grana privrede, posebno metalske industrije nije toliko snažan iako se očekivani godišnji rast u posmatranom periodu još uvijek ne primjećuje (pad izvoza -8,64% u odnosu na prvih 7 mjeseci 2019. godine).

U prvih 7 mjeseci izvozna struktura i po proizvodima i po tržištima je slična prošlogodišnjoj, s tim da je primjećen značajan rast na tržištu Turske, SAD-a i Švicarske, a od novih (top) tržišta tu su Kuvajt, Alžir i Bangladeš, piše Akta.ba.

VIJESTI

Najnovije vijesti