Nedjelja, 19 Maja, 2024

Bolnice u BiH pojačale potrošnju medicinskog kisika koji se trenutno nabavlja u Mađarskoj

Pogoršana epidemiološka situacija u Bosni i Hercegovini, izazvana četvrtim valom koronavirusa, povećala je potrebu zdravstvenih ustanova za medicinskim kisikom neophodnim u borbi protiv COVID-19. U ožujku ove godine, tokom trećeg vala pandemije, situacija s nabavkom medicinskog kisika bila je alarmantna. Što nas čeka ovu jesen? – Osjećamo pritisak potrošnje. Sve bolnice su pojačala potrebe. Radimo izvanredne isporuke. Recimo, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu potroši pet tona kisika za 12 sati.

Potrošnja je povećana i u Tuzli, Bihaću, Mostaru, Tešnju, Zenici… Naša punionica u Zenici radi prekovremeno i vikendom – kaže Suada Hadžalić, šefica logistike u kompaniji Messer Tehnoplin/Messer BH Gas, jedinog proizvođača kisika u BiH. Domaća proizvodnja u ovo pandemijsko doba nije dovoljna da podmiri potrebe bh. tržišta, zbog čega se dodatne količine medicinskog kisika nabavljaju u inozemstvu. – T

renutno je došlo do zastoja u proizvodnji kisika u Sloveniji i Hrvatskoj, pa smo se morali okrenuti Mađarskoj. Nadamo se da će se postrojenja u Sloveniji i Hrvatskoj uskoro pokrenuti. To bi u značajnoj mjeri rasteretilo nabavku kisika u danima i tjednima kada se može očekivati još veći broj bh. građana koji će u borbi za život morati imati podršku medicinskog kisika – ističe Hadžalić.

VIJESTI

Najnovije vijesti